cokoladovy-yule-log-2

Tady je vánoční pochoutka, kterou děti rády pomohou vyrobit. Tento čokoládový špalíček/roláda (neboli bûche de Noël) s neobvyklou mátovou náplní je působivým svátečním dezertem.

Ingredience

Na dort:

  • 3 vejce
  • 85 g zlatého moučkového cukru
  • 85 g hladké mouky (mínus 2 lžíce)
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Na náplň a polevu:

  • 50 g másla plus další na plech
  • 140 g hořké čokolády nalámané na čtverečky
  • 1 lžíce zlatého sirupu
  • 284 ml hrnku dvojité smetany
  • 200 g prosátého moučkového cukru
  • 2-3 extra silné máty, rozdrcené (nepovinné)
  • moučkový cukr a větvičky cesmíny na ozdobu – před podáváním je třeba odstranit bobule.

Recept je na 8 porcí.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Formu na švýcarské rohlíky o rozměrech 23 x 32 cm vyložte máslem a pečícím papírem na pečení.
  3. Vejce a zlatý moučkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem asi 8 minut, dokud nebudou husté a krémové.
  4. Smíchejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva a pak je prosejte na vaječnou směs.
  5. Velmi opatrně přeložte a nalijte do formy.
  6. Vyklopte formu ze strany na stranu, aby se směs rozprostřela do rohů. Pečte 10 minut.
  7. Na pracovní plochu položte list pečícího papíru na pečení.
  8. Když je koláč hotový, vyklopte ho na pečící papír, odlepte podkladový papír a koláč srolujte od nejdelšího okraje papírem dovnitř.
  9. Nechte vychladnout.
  10. Pro přípravu polevy rozpusťte máslo a hořkou čokoládu společně v misce nad hrncem s horkou vodou.
  11. Sundejte z ohně a vmíchejte zlatý sirup a 5 lžic dvojité smetany.
  12. Do hladké hmoty zašlehejte moučkový cukr.
  13. Zbývající dvojitou smetanu šlehejte, dokud nebude držet tvar.
  14. Rozbalte dort, potřete ho krémem, posypte rozdrcenými extra silnými mátami, pokud je používáte, a pak ho opět opatrně srolujte do špalíku.
  15. Z jednoho konce špalku ukrojte silný šikmý plátek.
  16. Zvedněte špalek na talíř a naaranžujte plátek na straně s diagonálním řezem proti dortu, aby vznikla větev.
  17. Poleno a větev potřete polevou (konce nezakrývejte) a vidličkou naznačte polevu, abyste dosáhli efektu kůry stromu.
  18. Posypte neprosátým moučkovým cukrem, aby připomínal sníh, a ozdobte cesmínou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang