Čokoládový zákusek s tekutou čokoládou

Dezerty

Čokoládové koláčky, ze kterých vytéká úžasná hořká čokoláda. V kombinaci s vanilkovou zmrzlinou nebo čerstvým ovocem jsou prostě neodolatelné. Dají se připravit i den předem.

Klasickou mouku nahrazuje rýžová a čokoládový zákusek si tím pádem mohou vychutnat i celiatici.

Ingredinece

  • 125 g rostlinného tuku nebo másla (trochu si odložíme na vymaštění formiček)
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (70%)
  • 120 g krystalového cukru
  • 4 vejce
  • 60 g rýžové mouky
  • hořký kakaový prášek na posypání

Postup

  • Ve vodní lázni rozpustíme tuk (máslo) s čokoládou.
  • Vejce vyšleháme s cukrem do světlé tužší pěny.
  • Přidáme mouku – rychle ji vmícháme.
  • Nakonec vmícháme čokoládovu směs.
  • Čokoládovou směs najilejme do formiček, které jsme předem vymazali tukem a na spodek jsme dali papír na pečení, který jsme ještě jemně potřeli tukem.
  • Pečeme asi 8-9 minut. Délka pečení závisí na velikosti dortíčků. Platí tu jedno jednoduché pravidlo, dortíčky vyndávejte z trouby hned, když je jejich povrch zacelený (nevadí, když se na povrchu budou objevovat stále mírně nedopečená místa).
  • Po dopečení necháme 5 minut odstát a potom je opatrně vyklopíme na talíř. Odstraníme papír na pečení, posypeme kakaovým práškem a podáváme – ideálně s vanilkovou zmrzlinou.

Při pečení je důležité čokoládové koláčky nepřepéct, jinak se ztratí efekt tekuté čokolády uvnitř. Je lepší je vyndat z trouby ve chvíli, kdy se jejich povrch zacelí. Zkuste jemně prstem povrch a když se vám nelepí na prst, vyndejte koláčky z trouby.

Nešetřete na čokoládě a kupte si velmi kvalitní s vysokým obsahem kakaa – je zárukou vynikající čokoládové chuti.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang