Recept na domácí croissanty

PečivoSladké pečivoSnackySnídaně
croissanty

Jde o náročnější recept na přípravu, avšak konečný výsledek stojí za to.

Ingredience

  • 500 g silné bílé mouky a další na poprášení
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 50 g cukru
  • 2 x 7 g sáčku sušeného droždí s rychlým účinkem
  • olej na vymazání
  • 300 g másla při pokojové teplotě
  • 1 rozšlehané vejce

Postup

  1. Mouku, sůl a cukr dejte do mísy. Do džbánu odměřte 300 ml studené vody, přidejte droždí a promíchejte. Do mouky udělejte důlek a přilijte tekutinu.
  2. Promíchejte a pak 10 minut hněťte na pracovní ploše. Vytvarujte kouli, vložte ji do lehce olejem vymazané mísy, přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny chladit.
  3. Máslo vložte mezi 2 listy pečícího papíru. Pomocí válečku ho rozválejte na obdélník o rozměrech asi 20 x 15 cm. Nechte zabalené v pečicím papíru a nechte vychladnout.
  4. Vychlazené těsto přeneste na pomoučněný povrch a rozválejte na obdélník o rozměrech 40 x 20 cm. Do středu těsta položte rozbalený plát másla tak, aby pokrýval prostřední třetinu.
  5. Přeložte jednu stranu těsta nahoru a do poloviny přes máslo.
  6. Stejným způsobem přeložte druhou stranu těsta nahoru a přes máslo tak, aby se oba okraje těsta setkaly uprostřed másla.
  7. Přeložte těsto napůl tak, aby se místo, kde se konce těsta setkávají, stalo švem. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do chladu.
  8. Postup válení, přeložení a chlazení (kroky 3-6) zopakujte ještě dvakrát přesně stejným způsobem. Zabalte a nechte přes noc vychladnout.
  9. Druhý den těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na velký obdélník o rozměrech asi 60 x 30 cm. Ostrým nožem ořízněte okraje, aby byly úhledné.
  10. Těsto podélně rozřízněte na polovinu, abyste získali 2 dlouhé pruhy, a každý pruh pak rozkrájejte na 6 nebo 7 trojúhelníků se dvěma stejnými stranami.
  11. Vezměte postupně každý trojúhelník a zatáhněte za dva rohy u základny, abyste jej roztáhli a rozšířili.
  12. Začněte u základny každého trojúhelníku a začněte jej opatrně stáčet do tvaru rohlíku, přičemž dávejte pozor, abyste těsto nepomačkali.
  13. Pokračujte v rolování a dbejte na to, aby špička každého trojúhelníku skončila zastrčená pod croissantem, aby držel na místě. Pokud přidáváte náplň, položte ji přes nejširší část trojúhelníku před srolováním.
  14. Konce croissantů ohněte dovnitř a přeneste je na plechy vyložené pečicím papírem v dostatečných rozestupech. Přikryjte je lehce naolejovanou potravinářskou fólií a nechte 2 hodiny kynout.
  15. Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem. Rozšlehané vejce smíchejte se špetkou soli a croissanty jím bohatě potřete.
  16. Pečte 15-18 minut, dokud nevykynou a nezezlátnou, a poté je nechte vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang