Nejlepší recept na domácí žitný chléb

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo
domaci-zitny-chleb

Tento domácí žitný chléb se může pochlubit jemnou, nadýchanou konzistencí a dokonale křupavou kůrkou. Jeho příprava je navíc příjemně snadná.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 70 minut

Ingredience

  • 2 balíčky aktivního sušeného droždí
  • 2 a 1/2 šálku teplé vody
  • 2/3 šálku melasy
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/4 šálku kakaového prášku
  • 2 šálky žitné mouky
  • 5 šálků chlebové mouky

Postup

  1. Rozpusťte droždí v teplé vodě s melasou. Směs droždí vložte do velké kovové mísy.
  2. Přidejte kmín, sůl, rostlinný olej, kakaový prášek, 2 hrnky žitné mouky a poté 2 hrnky chlebové mouky a po každém přidání vmíchejte dřevěnou lžící do směsi droždí.
  3. Přidávejte další chlebovou mouku po šálcích, dokud těsto není lepkavé a nejde příliš těžko promíchat dřevěnou lžící. V té chvíli rozprostřete půl hrnku mouky na velký, čistý, rovný povrch a položte na něj těsto.
  4. Těsto hněťte tak, že ho přitlačíte hranou dlaně, roztáhnete, otočíte o čtvrt otáčky, přitáhnete těsto zpět k sobě a znovu přitlačíte a roztáhnete. Do těsta vmíchejte další chlebovou mouku, dokud těsto nedosáhne správné konzistence. Hněťte těsto 5-7 minut nebo dokud není hladké a pružné.
  5. Rozetřete rostlinný olej kolem velké mísy, vložte do ní těsto a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem.
  6. Mísu přikryjte plastovou fólií nebo vlhkou utěrkou. Nechte kynout při pokojové teplotě, dokud se těsto nezdvojnásobí, tedy 1 až 1,5 hodiny.
  7. Vykynuté těsto jemně stlačte, aby se z něj uvolnila část vzduchu. Vyklopte těsto na lehce pomoučený povrch, několikrát ho prohněťte a poté ho rozdělte tak, že ho ostrým nožem rozkrojíte na polovinu.
  8. Z každé poloviny vytvarujte bochník. Bochníky těsta vložte buď do olejem vymazaných forem na chléb nebo na plochý plech či kůrku vysypanou kukuřičnou moukou, podle toho, zda chcete bochníky péct na pánvi nebo přímo na pečicím kameni. Přikryjte je igelitem nebo vlhkou utěrkou.
  9. Chléb nechte znovu kynout, tentokrát se jeho objem nezdvojnásobí, ale vykyne přibližně o polovinu svého objemu, asi 30 až 45 minut, tedy o polovinu déle než při prvním kynutí. Těsto by mělo vykukovat nad horní okraj bochníku, pokud používáte bochníkovou formu.
  10. Pokud používáte pečicí kámen, vložte jej do trouby. Před pečením předehřejte troubu na 175 °C alespoň na půl hodiny.
  11. Pokud pečete na kameni, těsně před vložením do trouby bochníky několikrát na povrchu těsta nařízněte.
  12. Pokud máte k dispozici mlžítko, prvních 10 minut pečení těsto trochu postříkejte vodou. Pečte 40-50 minut nebo dokud nejsou hotové. Chléb by měl při poklepání znít dutě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang