fazolova-polevka-s-sunkou

Sezóna polévek je již tady. Tato fazolová polévka, vařená pomalu a na mírném ohni s uzenou šunkou, je rozhodně na seznamu mňamek, které je chcete co nejčastěji. Pokud chcete polévku zjemnit, rozmačkejte část fazolí šťouchadlem na brambory nebo vidličkou o vnitřek hrnce.

Můžete také nabrat malou část, prohnat ji mixérem a rozmixované fazole vrátit zpět, aby se ještě chvíli povařily. A samozřejmě funguje i několikeré prošlehání ponorným nebo ručním mixérem.

Ingredience

  • 450 g sušených fazolí
  • 4 šálky horké vody
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 1 velká mrkev
  • 1 stonek celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 225 g vařené šunky nakrájené na silné plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička soli a další podle potřeby
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1 uzená šunková kýta (nepovinné)
  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla

Postup

  1. Propláchněte fazole. Fazole a 4 šálky horké vody vložte do velkého těžkého hrnce nebo holandské trouby. Přiveďte je k varu na středně silném ohni. Vařte 2 minuty a poté hrnec stáhněte z ohně. Přikryjte je a nechte 1 hodinu namočené.
  2. Mezitím nadrobno nakrájejte 1 střední žlutou cibuli, 1 velkou mrkev a 1 střední řapíkatý celer. Jemně nasekejte 2 stroužky česneku. Nakrájejte vařenou šunku na kostičky.
  3. Když jsou fazole namočené, slijte je přes cedník a nechte okapat. Hrnec vytřete dočista.
  4. Ve stejném hrnci na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte cibuli, mrkev a celer a za občasného míchání vařte, dokud nezačnou vonět a nezměknou, asi 3 minuty.
  5. Přidejte šunku, česnek, 2 bobkové listy, 2 lžičky černého pepře, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky sušeného tymiánu a 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu. Smažte asi 1 minutu.
  6. Přidejte fazole a promíchejte. V případě potřeby do fazolové směsi vložte 1 uzenou šunku. Přidejte 6 šálků kuřecího vývaru a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a za občasného míchání mírně vařte, dokud fazole nezměknou, 1 hodinu a 30 minut až 1 hodinu a 45 minut.
  7. Vyjměte šunkový kloub. Přidejte 2 lžíce másla a míchejte, dokud se nerozpustí. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang