Fazolový salát s rýží, mátou a chilli

Dezerty

Rýže. Na první pohled obyčejná a nudná příloha. Přesto patří k mým nejoblíbenějším a mohla bych jí jíst pořád v jakékoli podobě. Nikdy mě nepřestane fascinovat, kolik druhů si může člověk koupit a jak každá chutná naprosto odlišně. Miluju její vůni, chuť a především variabilitu při vaření.

Člověk z rýže vykouzlí tolik skvělých pokrmů, od klasické přílohy, přes náplň do pečené zeleniny až po sladkou kaši s ovocem. Nebo si z ní můžete připravit skvělý studený salát, který je ideálním obědem v horkých letních dnech.

Spojení chilli, máty, citronové šťávy a červených fazolí je prostě dokonalé a já jsem si tenhle salát zamilovala. Díky fazolím máte zajištěný i dostatečný příjem bílkovin, takže se jedná o skvělé a plnohodnotné veganské jídlo.

TIP: Kdo má v oblibě pálivá jídla, určitě nepohrdne starým dobrým pokrmem katův šleh. Když se připraví z kvalitních surovin je vynikající a má říz.

Ingredience

Na fazolový salát si připravíme:

  • 1 šálek rýže basmati
  • 1 plechovka červených sterilovaných fazolí
  • 2 jarní cibulky
  • hrst mátových lístků
  • 1 citron
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř

A postupujeme takto.

Postup přípravy

Rýži propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu. Já dávám na jeden šálek rýže, 1,5 šálku vody. Nechám na středním plameni pod pokličkou vařit. V momentě, když se odpaří všechna voda, stáhnu hrnec ze sporáku, rýži opatrně pročechrám vidličkou a nechám jí ještě chvíli pod pokličkou dojít.

Mezitím, co rýže chladne, připravíme si zbytek ingrediencí. Fazole vysypeme do síta a důkladně je propláchneme a zbavíme je tak slaného nálevu. Jarní cibulky pokrájíme na tenké šikmé plátky. Mátové lístky nasekáme nahrubo. Je příjemné, když jsou v salátu pořádně cítit, dodají mu ten správný šmrnc.

Když je rýže vychladlá, přidáme k ní všechny ingredience, tzn. fazole, lístky máty, jarní cibulku a drobně pokrájenou chilli papričku. Důkladně zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a důkladně vše promícháme. Salát necháme ideálně alespoň půl hodiny odležet, aby se všechnu chutě propojily a rozvinuly.

Podáváme jako přílohu nebo jako lehký samostatný hlavní chod.

Doba přípravy: 30 – 40 minut

Počet porcí: 3 – 4

A na závěr tip – mezi oblíbené a přitom jednoduché saláty patří mrkvový salát.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang