Představte si spojení voňavé hrušky, sladkého karamelu a šťavnatého těsta se speciálním, doma namíchaným podzimním kořením. Přesně tyto ingredience obsahuje hruškový koláč s karamelem, ze špaldové mouky a hnědého cukru.
Ingredience na těsto
- 3 velké tvrdší hrušky
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 220 g másla
- 3 velká vejce
- ½ balení kypřícího prášku
- 100 g hnědého krystalového cukru
- 3 lžičky skořice
- 100 ml mléka
Ingredience na karamel
- 50 g másla
- 100 g hnědého cukru
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Ve větší míse smícháme suché přísady (špaldovou mouku, kypřící prášek a skořici). Pořádně promícháme, aby se koření rovnoměrně rozvrstvilo.
- V jiné míse utřeme změklé máslo se 100 g hnědého krystalového cukru do nadýchané konzistence.
- Přidáme celá vejce a opět řádně promícháme.
- Do máslové směsi přidáme asi polovinu moukové směsi a mixérem vmícháme. Přilijeme mléko a promixujeme a nakonec dosypeme druhou polovinu sypké směsi a promícháme.
- V pánvi dáme tát máslo a zbývajících 100g cukru, dokud se zcela cukr nerozpustí. Tuto směs nalijeme do dortové formy nebo kulatého plechu na pečení.
- Na karamel poklademe na plátky nakrájené hrušky tak, aby se překrývaly a nezbývalo volné místo. Pro lepší chuť dejte klidně dvě vrstvy hrušek.
- Na hrušky opatrně nalijeme těstovou směs a dáme péct asi na 30-40 minut. Pomocí špejle odzkoušejte, zda je těsto propečené (pokud ji po zapíchnutí do středu koláče vytáhnete suchou, koláč je hotový).
- Vyjmeme z trouby, necháme úplně vychladnout a před podáváním můžeme dozdobit vyšlehanou neoslazenou šlehačkou nebo tekutým karamelem.