Recept na irské dušené hovězí maso

Hlavní jídlaHovězí masoMasoOmáčky
dusene_hovezi

Vynikající a vydatné dušené hovězí maso je inspirované irskou kuchyní. Připravíte ho z voňavého česneku, vývaru, Guinnessu, červeného vína, brambor, mrkve a cibule.

Ingredience

  • 600 g hovězího masa, nakrájeného na 1,5cm kousky
  • 3 lžičky soli nebo více podle chuti
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, drcené
  • 4 šálky hovězího vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek piva Guinness extra stout
  • 1 šálek červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce másla
  • 600 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 až 4 mrkve, nakrájené na kousky (2 šálky)
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Hovězí kousky posypte asi lžičkou soli. Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej.
  2. Hovězí maso po částech přidávejte na olej a bez míchání opékejte, dokud nebude z jedné strany dobře propečené, poté kousky pomocí kleští otočte a opečte z druhé strany.
  3. Přidejte česnek a osmahněte ho, poté přidejte vývar, vodu, Guinness, víno, rajčatový protlak, cukr, tymián, worcestrovou omáčku, bobkové listy.
  4. Směs přiveďte k varu. Snižte teplotu na nejnižší stupeň, přikryjte a za občasného míchání vařte na mírném ohni 1 hodinu.
  5. Zatímco se maso vaří, v jiném hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a mrkev a smažte, dokud cibule nezezlátne, asi 15 minut. Odstavte.
  6. Přidejte cibuli, mrkev a brambory do dušeného hovězího masa. Opepřete a osolte.
  7. Duste odkryté, dokud zelenina a hovězí maso nejsou úplně měkké, asi 40 minut.
  8. Vyhoďte bobkové listy, posypte petrželkou a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang