Recept na irský sodový chléb

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo
Irský sodový chléb

Příprava tohoto irsko-amerického chleba Soda Bread trvá pouhých 5 minut, těsto není potřeba nechat kynout. Má měkkou a jemnou kůrku se strukturou podobnou sušenkám.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 55 minut
  • Celkem: 1 hodina 5 minut
  • Počet porcí: 12 (1 bochník)

Ingredience

  • 4 šálky hladké mouky a 1/4 šálku na poprášení
  • 1/4 šálku cukru krystal
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 6 lžic studeného nesoleného másla plus 1/2 lžíce na vymazání pánve
  • 1 a 3/4 šálku studeného nízkotučného podmáslí nebo kefíru
  • 1 velké vejce, studené
  • 1 šálek rozinek nebo sušených brusinek – volitelně

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 ˚C.
  2. Vymažte litinovou pánev 1/2 lžíce másla.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, sůl a jedlou sodu.
  4. Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty zapracujte máslo do mouky, až se vytvoří drobenka, vmíchejte rozinky a rozbijte případné hrudky rozinek.
  5. Uprostřed udělejte důlek.
  6. Ve velké odměrce ušlehejte podmáslí a vejce a pak tuto směs přidejte do moučné směsi.
  7. Dřevěnou lžící míchejte, dokud se těsto lehce nezavlhčí a nezačne se sotva spojovat.
  8. Přeneste těsto na pomoučený povrch a pomoučenýma rukama ho tvarujte tak dlouho, dokud se z něj nevytvoří kulatý bochník.
  9. Měl by být chundelatý.
  10. Pokud se příliš lepí, lehce ho poprašte moukou. Nemíchejte příliš, jinak bude chléb tvrdý.
  11. Přeneste je na máslem vymazanou pánev a nožem udělejte na povrchu velké a hluboké „X“.
  12. Pečte ve středu předehřáté trouby na 190 °C 50-55 minut.
  13. Když na chléb poklepete, měl by uvnitř znít dutě.
  14. Chléb přeneste na mřížku, aby vychladl.
  15. Vychutnejte si ho do 2 dnů od přípravy a zbytky uchovávejte v chladničce až týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang