Jablečný koláč bez cukru, mouky a mléka

Koláče a buchty

Recept na jablečný koláč lze připravovat společně s dětmi. Je zdravý a ingredience, které jsou na jeho přípravu potřebné, bývají doma po ruce.

Děti milují koláčky a velmi rádi pomáhají v kuchyni. A vy jim kromě zdravého koláčku můžete udělat radost i tím, že je zapojíte do pečení. Bude to možná trvat déle a nepořádek bude větší, dětičky však budou zářit.

Ingredience

  • 4 žloutky
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 90 g jemných ovesných vloček
  • 3 PL mletého máku
  • 1 PL medu
  • trochu ovesného mléka (příp. sójového, mandlového, špaldového…)
  • 5-6 ks sladkých jablek
  • 2-3 lžíce medu
  • mletá skořice podle chuti
  • 4 vaječné bílky
  • 3 PL mletého máku
  • 3 lžíce medu

Postup

  • Troubu si předehřejeme na teplotu 185 °C.
  • Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubším struhadle, dáme je na pánev, přidáme mletou skořici a med a dusíme cca 10 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.
  • Žloutky utřeme s medem, přidáme ovesné vločky, mák, kypřící prášek, ovesné mléko a vymícháme tužší těsto.
  • Do papírového košíčku dáme trochu těsta a na něj uložíme podušená jablka.
  • Košíčky vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 185 °C je pečeme cca 20 minut.
  • Během pečení z bílků vyšleháme tuhý sníh, následně do něj zlehka vmícháme mák, dochutíme medem a opět zlehka promícháme.
  • Když jsou košíčky téměř upečené, vyjmeme je z trouby, navrch rozetřeme sníh a dopečeme v troubě při teplotě 150°C.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang