Recept na jablečný koláč lze připravovat společně s dětmi. Je zdravý a ingredience, které jsou na jeho přípravu potřebné, bývají doma po ruce.
Děti milují koláčky a velmi rádi pomáhají v kuchyni. A vy jim kromě zdravého koláčku můžete udělat radost i tím, že je zapojíte do pečení. Bude to možná trvat déle a nepořádek bude větší, dětičky však budou zářit.
Ingredience
- 4 žloutky
- 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 90 g jemných ovesných vloček
- 3 PL mletého máku
- 1 PL medu
- trochu ovesného mléka (příp. sójového, mandlového, špaldového…)
- 5-6 ks sladkých jablek
- 2-3 lžíce medu
- mletá skořice podle chuti
- 4 vaječné bílky
- 3 PL mletého máku
- 3 lžíce medu
Postup
- Troubu si předehřejeme na teplotu 185 °C.
- Omytá a oloupaná jablka nastrouháme na hrubším struhadle, dáme je na pánev, přidáme mletou skořici a med a dusíme cca 10 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.
- Žloutky utřeme s medem, přidáme ovesné vločky, mák, kypřící prášek, ovesné mléko a vymícháme tužší těsto.
- Do papírového košíčku dáme trochu těsta a na něj uložíme podušená jablka.
- Košíčky vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 185 °C je pečeme cca 20 minut.
- Během pečení z bílků vyšleháme tuhý sníh, následně do něj zlehka vmícháme mák, dochutíme medem a opět zlehka promícháme.
- Když jsou košíčky téměř upečené, vyjmeme je z trouby, navrch rozetřeme sníh a dopečeme v troubě při teplotě 150°C.