Recept na klasický boršč

PolévkyZeleninové polévky
klasicky-borsc

Vyzkoušejte tento recept na polévku z červené řepy. Nejlepší je mít všechny ingredience předpřipravené, díky čemuž je to snadné a bezstarostné. Podávejte s kopečkem zakysané smetany nebo pravé majonézy.

Ingredience

  • 3 střední červené řepy, oloupané a nastrouhané
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 8 šálků kuřecího vývaru + 2 šálky vody
  • 3 střední brambory, oloupané a nakrájené na kousky velikosti sousta
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 2 celerová žebra, oříznutá a nadrobno nakrájená
  • 1 malou červenou papriku, jemně nakrájenou
  • 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
  • 4 lžíce kečupu nebo 3 lžíce rajčatové omáčky

Další dochucovadla:

  • 1 plechovka bílých fazolí se šťávou
  • 2 bobkové listy
  • 2-3 lžíce bílého octa nebo podle chuti
  • 1 lžička mořské soli nebo podle chuti
  • 1/4 lžičky černého pepře, čerstvě mletého
  • 1 velký prolisovaný stroužek česneku
  • 3 lžíce nasekaného kopru

Postup

  1. Všechnu zeleninu oloupejte, nastrouhejte nebo nakrájejte na plátky (nakrájené brambory uchovávejte ve studené vodě, aby nezhnědly, dokud nebudou připraveny k použití, poté je slijte).
  2. Zahřejte velký hrnec na polévku na středním/vysokém ohni a přidejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte nastrouhanou řepu a za občasného míchání ji 10 minut restujte, dokud řepa nezměkne.
  3. Přidejte 8 šálků vývaru a 2 šálky vody. Přidejte na plátky nakrájené brambory a na plátky nakrájenou mrkev a poté vařte 10-15 minut nebo dokud je snadno nepropíchnete vidličkou.
  4. Zatímco se brambory vaří, postavte velkou pánev na střední/vysoký plamen a přidejte 2 lžíce oleje. Přidejte nakrájenou cibuli, celer a papriku. Za občasného míchání smažte, dokud nezměkne a lehce nezezlátne (7-8 minut).
  5. Přidejte 4 lžíce kečupu a za stálého míchání smažte 30 sekund, poté přendejte do polévkového hrnce a pokračujte ve vaření s bramborami.
  6. Když brambory a mrkev dosáhnou požadované měkkosti, přidejte 1 plechovku fazolí i se šťávou, 2 bobkové listy, 2-3 lžíce bílého octa, sůl, pepř, prolisovaný stroužek česneku a kopr.
  7. Vařte další 2-3 minuty a podle chuti přidejte další sůl a ocet.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang