Připravte si všechny suroviny a nastavte 15 minut na budíku. Přesně tolik vám bude trvat příprava skvělých rychlých koblih. Žádné mléčné ingredience, žádné vejce! Nemusí kynout, není třeba je nechat odležet. Jen zamíchat, vysmažit a obalit. Chutnají výborně a ani nepoznáte, že těsto není kynuté.
V čem je jejich tajemství? Rychlé koblihy obsahují zakysaný sójový nápoj, který vedle kypřícího prášku působí jako kypřidlo. Zároveň mnohem rychleji vhání do těsta vzduchové bubliny a zaručí, že těsto bude po tepelné úpravě krásně kypré a nadýchané, jako kdyby řádně nakynulo.
Ingredience
- 180 g hladké mouky
- 2 zarovnané KL kypřícího prášku
- ¼ lžičky soli
- citronová kůra ze čtvrtky bio citronu
- 120 ml zakysaného sójového nápoje
- 50 g krystalového cukru
- 40 g kokosového tuku (necháme ho úplně změknout nebo rozpustit)
- skořicový krystalový cukr
Postup
- Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a solí.
- V jiné míse metličkou rozšleháme zakysaný sójový nápoj s krystalovým cukrem, dokud se cukr zcela nerozpustí. Pak přidáme tekutý kokosový tuk (ale musí být vychladlý, jinak se může po kontaktu se studenými surovinami srazit) a řádně prošleháme.
- Mouku přisypáváme postupně do tekutých ingrediencí a vařečkou je smícháme jen natolik, aby se propojily. Nepromíchávame, jinak se nám „probudí“ lepek a koblihy zůstanou příliš tuhé.
- V hlubší pánvi rozpálíme rostlinný olej na smažení. Pokud máte kuchyňský teploměr, teplota by měla dosáhnout 170 stupňů. Pak ztišíme oheň.
- Z těsta vytvarujeme kuličky velké asi jako vlašský ořech a naklademe je do rozpáleného oleje. Smažíme z každé strany asi minutu až dvě, dokud nejsou koblihy pěkně začervenalé. Pomalé smažení zaručí, že se propečou i zevnitř.
- Okapat na kuchyňské papírové utěrce a ještě teplé je obalíme ve skořicovém cukru.
Tato dávka vystačí asi na 15 kousků.