Křupavé a krémové koblížky – recept

Kynuté moučníkyMoučníkySmažené moučníky
krupave-a-kremove-koblizky-8392663

Tento recept na koblížky je přesně takový, jako ty z vašeho oblíbeného obchodu s koblihami.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Čas navíc: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny 40 minut
  • Počet porcí: 18 koblížků

Domácí glazované koblížky jsou sladkou, polštářovitou odpovědí na otázku „co si dáte jako dezert?“. Tento nejlépe hodnocený recept na koblihy se může pochlubit lehkou máslovou chutí s dokonale dekadentní glazurou, která je k nakousnutí.

Jak uchovávat koblížky

Glazované koblihy vydrží při pokojové teplotě jeden až dva dny. Pro dosažení nejlepších výsledků je přikryjte papírem nebo fólií a skladujte je v chladném a suchém prostředí. V chladu vydrží koblihy až týden.

Ingredience

  • 2 kousky sušeného droždí
  • ¼ šálku teplé vody
  • 1 a ½ šálku vlažného mléka
  • ½ šálku cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • ⅓ šálku ztužený tuk
  • 5 šálků hladké mouky
  • 1 čtvrtka rostlinného oleje na smažení
  • ⅓ šálku másla
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1 a ½ lžičky vanilky
  • 4 lžíce horké vody

Postup

  1. Droždí nasypte do teplé vody a nechte 5 minut odstát.
  2. Ve velké míse smíchejte droždí, mléko, cukr, sůl, vejce, ztužený tuk a 2 hrnky mouky.
  3. Několik minut míchejte při nízkých otáčkách.
  4. Po 1/2 šálku zašlehejte zbývající mouku, dokud se těsto nepřestane lepit na mísu.
  5. Hněťte asi 5 minut.
  6. Těsto vložte do vymazané mísy a přikryjte.
  7. Postavte na teplé místo, aby vykynulo.
  8. Těsto je hotové, pokud se ho dotknete a zůstane na něm důlek.
  9. Těsto vyklopte na pomoučený povrch a opatrně ho rozválejte.
  10. Vykrajujte pomoučeným vykrajovátkem na koblihy.
  11. Koblihy necháme znovu kynout, dokud se nezdvojnásobí.
  12. Přikryjeme utěrkou.
  13. Máslo rozpusťte v hrnci na mírném ohni.
  14. Vmíchejte moučkový cukr a vanilku, dokud nevznikne hladká hmota.
  15. Odstavte z ohně a po lžících přilévejte horkou vodu, dokud není poleva poněkud řídká, ale ne vodová.
  16. Odstavte.
  17. Olej ve fritéze nebo velké těžké pánvi rozehřejte na 180 °C.
  18. Vsuňte koblihy do horkého oleje.
  19. Jakmile koblihy vystoupí na povrch, obraťte je.
  20. Koblihy smažte z každé strany dozlatova.
  21. Vyjměte je z horkého oleje a nechte je okapat.
  22. Ještě horké koblihy ponořte do polevy a odložte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang