Nejen ti, kteří slaví Velikonoce, jistě znají takzvané boží milosti. Jedná se o tradiční sladké pečivo z dob našich babiček a prababiček. Jak připravit boží milosti doma?

Zatímco k Vánocům neodmyslitelně patří například perníčky, Velikonoce jsou spojovány mimo jiné s božími milostmi. Tradice pečení takzvaných božích milostí se datuje spíše do dob minulých, její oživení ale pro vás bude určitě příjemné a zajímavé. Dalo by se říci, že dříve měla snad každá kuchařka nebo hospodyně svůj vlastní recept na boží milosti, a právě ty její byly samozřejmě ty nejlepší.

Někdo má boží milosti spojené spíše s masopustem, nejčastěji se ale připravovaly na velikonoční pondělí. Patří tedy spolu s nádivkou, beránkem nebo třeba jehněčím masem mezi oblíbené velikonoční pokrmy.

Základem je směs hladké mouky a másla, tím to ale nekončí. Do božích milostí se v závislosti na konkrétním receptu může dále přidávat například zakysaná smetana, cukr, žloutky, případně další ingredience a dochucovadla – někdo používá třeba kapku vína, někdo zase šťávu z citronu.

Příprava božích milostí obvykle probíhá tak, že se z másla a mouky vytvoří jemná hmota, připomínající klasickou drobenku. K této hmotě se dále přidávají další již zmíněné ingredience.

Vzniklé těsto se vyválí a několikrát důkladně, ale opatrně překládá, aby vznikly tenoučké vrstvy těsta. Nedílnou součástí celého procesu přípravy božích milostí je moment, kdy je potřeba těsto uložit do chladničky – zpravidla postačí jedna hodina. S takto „odpočatým“ těstem se pak o poznání lépe pracuje.

Po vychladnutí se těsto opět rozválí, a to na tloušťku ideálně do 0,5 cm. Jakmile je těsto rozválené, přichází na řadu vykrajování samotných božích milostí.

Většina kuchařek rozkrájí těsto na dlouhé obdélníky, které následně nařízne a smotá. Boží milosti tak mohou velmi vzdáleně připomínat třeba španělské churros. Jakmile jsou boží milosti náležitě vytvarované, přichází čas na jejich smažení.

Na to je zapotřebí dostatečně velké množství kvalitního oleje, stejně jako vhodná nádoba. Boží milosti by správně měly v průběhu smažení plavat a nedotýkat se dna. Boží milosti se smaží zprudka, krátce, podobně jako třeba tradiční koblihy.

V závěru se pak hotové boží milosti obalí ve vanilkovém nebo skořicovém, případně prosátém moučkovém cukru.

Bozi milosti recept
Boží milosti můžete vytvarovat podle vaší fantazie.

Staročeské boží milosti – recept

Připravte si doma tuto variaci na staročeské boží milosti. Součástí receptu je troška bílého vína, které božím milostem dodá příjemně navinulou chuť.

Ingredience na staročeské boží milosti

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 5 lžic zakysané smetany
  • lžička citronové kůry
  • olej na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Staročeské boží milosti – postup

  1. Na vále promíchejte mouku se všemi přísadami a změklým máslem, vypracujte těsto, které nechte půl hodiny v chladničce.
  2. Těsto vyválejte na placku silnou asi 4 mm a vykrajujte obdélníkové (asi 8 x 5 cm) nebo jiné tvary, které dvakrát nakrájejte.
  3. Smažte krátce v hojně rozpáleném oleji, jen do růžova. Během smažení by se měly boží milosti nafouknout. Pokud se to nepodaří, přikryjte je na chvíli pokličkou.
  4. Ještě teplé boží milosti obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou. Pozor – boží milosti jsou velmi křehké, musí se s nimi zacházet opatrně, aby se nerozbily.

Jednoduché boží milosti – recept

Pokud si netroufáte na boží milosti podle tradičního staročeského receptu, nezoufejte. Můžete vyzkoušet tyto jednoduché boží milosti.

Jednoduché boží milosti – ingredience

  • 250 ml šlehačky
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1/2 balení prášku do pečiva

Jednoduché boží milosti – recept, postup

  1. Smíchejte zvlášť sypké a „mokré“ suroviny. Poté je důkladně promíchejte dohromady a vytvořte hladké, soudržné těsto.
  2. Vzniklé těsto nechte 30 minut odpočinout v chladu.
  3. Vychladlé těsto opatrně rozválejte a vykrajujte z něj dlouhé obdélníky. Lehce je smotejte a smažte v oleji na vysokou teplotu.
  4. Než boží milosti vychladnou, obalujte je v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou.
Bozi milosti recept
Boží milosti by měly být nadýchané a mít zlatavou barvu.

Moravské boží milosti – recept

Moravské boží milosti jsou tradiční sladkou pochoutkou, kterou si samozřejmě můžete vychutnat kdykoliv – nejen o Velikonocích. Jak upéct moravské boží milosti?

Moravské boží milosti – ingredience

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 5 lžic cukru
  • 2 žloutky
  • 50 g másla
  • 5 lžic zakysané smetany
  • 2 špetky soli
  • 2 lžíce rumu
  • Kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu
  • Šťáva z poloviny citronu
  • Dostatek oleje na smažení

Moravské boží milosti – postup

  1. Z připravených surovin s výjimkou oleje na smažení vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto důkladně zpracujte, vyválejte, opět zpracujte a nechte hodinu odležet v chladničce.
  3. Vychladlé těsto vyválejte na moukou vysypaném povrchu. Z rozváleného těsta vykrájejte dlouhé obdélníky, které naříznete.
  4. Naříznuté obdélníky lehce spleťte a ve vhodné nádobě rozpalte dostatek oleje.
  5. V oleji prudce smažte zapletené boží milosti, ještě teplé je obalujte ve vanilkovém nebo skořicovém cukru.

Staročeské boží milosti – recept

Chcete oslavit Velikonoce tradičně? Můžete si doma připravit staročeské boží milosti – přesně tak, jak to kdysi dělávaly naše babičky a prababičky.

Staročeské boží milosti – ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 70 ml tučné smetany ke šlehání
  • 70 ml zakysané smetany
  • 50 ml oleje
  • Nastrouhaná kůra z 1/2 limetky
  • 1 lžička soli
  • Dostatek oleje na smažení
  • Skořicový cukr na obalení

Staročeské boží milosti – postup

  1. V míse smíchejte mouku, smetanu a zakysanou smetanu.
  2. Dokonale promíchejte vařečkou a přisypejte nastrouhanou limetkovou kůru a sůl.
  3. Nechte zhruba 30 minut odpočinout v chladu. Znovu promíchejte.
  4. Hotové těsto rozválejte na tenký plát, ze kterého následně vykrájíte dlouhé obdélníky.
  5. Každý z obdélníků částečně nařízeněte a poté lehce smotejte.
  6. Ve vhodné nádobě – například v hlubším hrnci – rozehřejte olej. Zprudka a krátce v něm osmahněte zamotané boží milosti a poté je pokládejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
  7. Ještě teplé boží milosti obalte důkladně ve skořicovém cukru. Po vychladnutí můžete podávat. Boží milosti můžete také uchovávat v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu.
Bozi milosti recept
Boží milosti patří neodmyslitelně k Velikonocům.

Boží milosti cukroví – recept

Chcete si doma připravit boží milosti? Cukroví s dlouhou tradicí se servíruje obvykle o Velikonocích, chutnat vám ale zaručeně bude kdykoliv během roku. Jak připravit boží milosti cukroví?

Boží milosti cukroví – ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • Dostatek oleje na smažení
  • Vanilkový nebo skořicový cukr na obalení

Boží milosti – postup

  1. Připravené ingredience kromě oleje na smažení důkladně smíchejte, dokud nevznikne hladké, soudržné těsto.
  2. Těsto na boží milosti zabalte a uložte zhruba na jednu hodinu do chladničky.
  3. Vychlazené těsto pečlivě rozválejte na plát o tloušťce zhruba 0,5 cm.
  4. Z vyváleného plátu začněte vykrajovat delší obdélníky, které zčásti naříznete. Obě části vykrojených obdélníků spleťte.
  5. V dostatečně hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej. Postupně do rozpáleného oleje přidávejte boží milosti a každou z nich zprudka, krátce osmažte.
  6. Hotové boží milosti opatrně pokládejte na vhodnou bavlněnou utěrku nebo vhodný ubrousek, kde se nasákne přebytečný olej.
  7. Boží milosti nenechte zcela vychladnout, ale ještě teplé je obalujte v cukru. Jedině tak docílíte toho, že se cukr na božích milostech uchytí tak, jak má.

Boží milosti – recept

Připravte si doma tradiční lahodné velikonoční pečivo – boží milosti. Vystačíte si jen s hrstkou ingrediencí, a výsledek vás určitě příjemně překvapí.

Boží milosti – ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 150 g másla
  • 2 středně velká vejce + 1 žloutek
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce smetany
  • Špetka soli
  • 6 lžic moučkového cukru
  • Dostatek oleje na smažení
  • Moučkový, vanilkový nebo skořicový cukr na obalení

Boží milosti – recept, postup

  1. Z připravených surovin kromě oleje a cukru na obalení vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do sáčku nebo potravinové fólie. Uložte do chladničky, kde necháte těsto 30-60 minut odpočívat.
  3. Těsto vyjměte z ledničky a ihned z něj vyválejte tenký plát.
  4. Plát těsta rozkrájejte rádýlkem na čtverečky nebo obdélníčky.
  5. V pánvi nebo hrnci rozpalte dostatečné množství oleje, ve kterém osmahnete boží milosti, dokud se mírně nenafouknou.
  6. Ještě teplé boží milosti obalujte v cukru a po vychladnutí můžete podávat.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang