Krémová brokolicová polévka

Polévky

Během chladných zimních večerů padne každému vhod teplá polévka, která je díky své krémové konzistenci s obsahem sýra a brokolice opravdu lahůdkou. Krémová brokolicová polévka se stane oblíbenou v celé rodině, stačí ji jednou vyzkoušet.

V případě, že trpíte celiakií, vyměňte celozrnnou špaldovou mouku za bezlepkovou (např. pohankovou nebo kukuřičnou).

Ingredience

  • 3 PL olivového oleje
  • 1 velká nastrouhaná mrkev
  • 1 velká šalotka, nakrájená na malé kostičky
  • sůl
  • pepř
  • 3 PL celozrnné špaldové mouky
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky sójového mléka
  • 3 šálky syrové brokolice
  • 1 šálek sýru čedar

Postup

  • Na oleji dozlatova orestujeme šalotku, přidáme mrkev, mouku a orestujeme další cca 3 minuty.
  • Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme brokolici a vaříme, dokud nám brokolice nezměkne.
  • Přidáme sojové mléko, strouhaný čedar a okořeníme mletým pepřem.
  • Krátce povaříme a ihned podáváme.
  • Před podáváním ozdobíme strouhaným čedarem.

Sýr čedar – zajímavosti

  • je tvrdý sýr pocházející z jihozápadní Anglie (původem z obce Cheddar), kde dozrávají v jeskyních
  • má tradičně tvar válcovitých bochníků vážících 27,5 kg
  • jednotlivé bochníky se obvazují, aby získali tvrdou šedohnědou kůru
  • sýry dozrávají 6 až 18 měsíců
  • má hladkou a dost tvrdou strukturu, není ohebný ani drobivý
  • těsto je zlatožluté, věkem postupně tmavne
  • chuť mladého sýra je dost nevýrazná a ořechově nasládlá, často je v ní cítit jemnou slanou příchuť
  • jako sýr dozrává, chuť se stává silnou a plnou, nabývá vynikající oříškovou příchuť
  • starší sýry mají chuť silné slané kyselosti
  • v současnosti se kromě pravého čedaru vyrábějí i s celou škálou různých přísad: kmínem, celým pepřem, pivem, česnekem, petrželkou, oříšky, rozinkami nebo sladkou nakládanou zeleninou

Kategorie:

Polévky

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang