Recept na křupavé kuřecí kousky

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMaso
krupave-kureci-kousky

Jedná se o kuřecí maso nakrájené na kousky a osmažené na rozpouštějícím se česnekovém másle. Naprosto jednoduché, avšak naprosto báječné a dost možná nejlepší využití kuřecích prsou vůbec.

Ingredience

  • 8 kuřecích řízků bez kůže a kostí
  • 225 g sušené strouhanky
  • 75 g nastrouhaného parmezánu
  • 5 rozšlehaných vajec
  • 100 g hladké mouky
  • špetka papriky
  • 4 lžíce slunečnicového nebo rostlinného oleje na smažení

Na česnekové máslo:

  • 4 rozdrcené stroužky česneku
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 200 g změklého másla
  • ½ citronu, odšťavněného

Postup

  1. Všechny ingredience na česnekové máslo dejte do mísy a dobře okořeňte. Rozmačkejte je vidličkou, dokud se dobře nespojí, vytvarujte z nich dvě klobásky, přičemž si při tvarování pomůžete potravinovou fólií, a poté je pevně zabalte a dejte do chladu nebo zmrazit, dokud nebudou opravdu pevné.
  2. Lze připravit až tři dny předem. Po ztuhnutí nakrájejte každou z nich na osm stejných dílků.
  3. Položte kuřecí prsa na prkénko a ostrým nožem udělejte uvnitř prsou hlubokou kapsu. Dávejte pozor, abyste neprořízli celý otvor, jinak by máslo při vaření vyteklo. Postup opakujte se zbývajícími prsíčky.
  4. Dovnitř každého kuřecího prsíčka vtlačte dva kotouče másla, stlačte, aby se zploštily, a rukama je znovu uzavřete. Odložte stranou.
  5. Na jednom talíři smíchejte strouhanku a parmazán a na druhý vyklopte vejce. Na třetím talíři smíchejte mouku s paprikou a trochou soli.
  6. Každé prso namočte do mouky, pak do vajíčka a nakonec do strouhanky a opakujte, aby se každý kousek dvakrát obalil (díky tomu budou prsa křupavější a máslo se v nich udrží).
  7. Před vařením je nechte alespoň 1 hodinu chladit nebo je hned zmrazte.
  8. Pro přípravu rozehřejte troubu na 180 °C/160 °C s ventilátorem. Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni.
  9. Smažte kousky 2-3 minuty z každé strany dozlatova – možná budete muset smažit po částech. Přendejte je na plech a pečte 20-25 minut, dokud nejsou propečené.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang