lilek parmigiana

Připravte ro hosty tento klasický pečený pokrm, známý také jako melanzane parmigiana. Připravuje se z rajčat, lilku a mozzarelly. Nakonec se nazdobí parmazánem.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 1 hodina 25 minut
  • Počet porcí: 4-6 porcí

Ingredience na lilek parmigiana

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky rozdrceného česneku
  • 3 snítky tymiánu
  • 8 velkých jemně nasekaných listů šalvěje
  • 4 x 400g plechovky nakrájených rajčat
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 3 lžíce zlatého krupicového nebo granulovaného cukru
  • 6 velkých lilků nakrájených podélně na co nejtenčí plátky
  • 100 g jemně nastrouhaného parmezánu
  • 85 g bílé strouhanky
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 x 125g kuliček sýru mozzarella, nakrájeného na malé kousky
  • hrst lístků bazalky

Postup na lilek parmigiana

  1. Na velké pánvi (nebo v širokém hrnci) rozehřejte olej, přidejte česnek, tymián a šalvěj a několik minut mírně opékejte.
  2. Přisypte rajčata, ocet a cukr a 20-25 minut mírně povařte, dokud trochu nezhoustne.
  3. Mezitím si rozehřejte pánev na smažení.
  4. Plátky lilku potřete z obou stran olivovým olejem a opečte.
  5. Chcete, aby každý plátek změkl a mírně zuhelnatěl, proto nemějte příliš vysokou teplotu, jinak se vám lilek spálí.
  6. Ve velké zapékací misce rozehřejte trochu rajčatové omáčky.
  7. Smíchejte 25 g parmazánu se strouhankou a piniovými oříšky a dejte stranou.
  8. Na omáčku položte vrstvu a dva plátky lilku a dobře okořeňte.
  9. Lžící přelijte ještě trochu omáčky.
  10. Rozprostřete mozzarellu, parmazán a lístky bazalky.
  11. Vrstvení opakujte.
  12. Nakonec přelijte poslední rajčatovou omáčkou.
  13. Posypte nastrouhaným sýrem a dejte do chladu až na 24 hodin nebo rovnou upečte.
  14. Troubu předehřejte na 200°C.
  15. Pečte 30-40 minut, dokud není povrch křupavý a zlatavý.
  16. Nechte 10 minut odpočívat, pak posypte lístky bazalky a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang