Připravte ro hosty tento klasický pečený pokrm, známý také jako melanzane parmigiana. Připravuje se z rajčat, lilku a mozzarelly. Nakonec se nazdobí parmazánem.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 1 hodina 25 minut
- Počet porcí: 4-6 porcí
Ingredience na lilek parmigiana
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky rozdrceného česneku
- 3 snítky tymiánu
- 8 velkých jemně nasekaných listů šalvěje
- 4 x 400g plechovky nakrájených rajčat
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 3 lžíce zlatého krupicového nebo granulovaného cukru
- 6 velkých lilků nakrájených podélně na co nejtenčí plátky
- 100 g jemně nastrouhaného parmezánu
- 85 g bílé strouhanky
- 50 g piniových oříšků
- 2 x 125g kuliček sýru mozzarella, nakrájeného na malé kousky
- hrst lístků bazalky
Postup na lilek parmigiana
- Na velké pánvi (nebo v širokém hrnci) rozehřejte olej, přidejte česnek, tymián a šalvěj a několik minut mírně opékejte.
- Přisypte rajčata, ocet a cukr a 20-25 minut mírně povařte, dokud trochu nezhoustne.
- Mezitím si rozehřejte pánev na smažení.
- Plátky lilku potřete z obou stran olivovým olejem a opečte.
- Chcete, aby každý plátek změkl a mírně zuhelnatěl, proto nemějte příliš vysokou teplotu, jinak se vám lilek spálí.
- Ve velké zapékací misce rozehřejte trochu rajčatové omáčky.
- Smíchejte 25 g parmazánu se strouhankou a piniovými oříšky a dejte stranou.
- Na omáčku položte vrstvu a dva plátky lilku a dobře okořeňte.
- Lžící přelijte ještě trochu omáčky.
- Rozprostřete mozzarellu, parmazán a lístky bazalky.
- Vrstvení opakujte.
- Nakonec přelijte poslední rajčatovou omáčkou.
- Posypte nastrouhaným sýrem a dejte do chladu až na 24 hodin nebo rovnou upečte.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Pečte 30-40 minut, dokud není povrch křupavý a zlatavý.
- Nechte 10 minut odpočívat, pak posypte lístky bazalky a podávejte.