S tímto klasickým pokrmem z nudlí, vajec, zeleniny a fazolových klíčků se setkáte téměř ve všech thajských restauracích. Ale co když jste na míle daleko od thajské restaurace a chcete si tento zážitek z Pad Thai dopřát doma? Čtěte dál a dozvíte se, jak si skvělé Pad Thai připravit z pohodlí domova.

Co je Pad Thai?

Pad Thai je oblíbené jídlo z rýžových nudlí, které je na jídelním lístku téměř každé thajské restaurace. Jedná se o typické pouliční jídlo, tzv. fast food, které se rychle připravuje ve velmi horkém woku nebo klasické pánvi a je tak jednoduché si vybrat, co k jídlu.

V thajské kuchyni se nudle Pad Thai obvykle podávají s tofu jako bílkovinou, ale nejsou neobvyklé ani krevety. Nevíte, jak připravit krevety? Je to velmi snadné, vyzkoušejte to. Ve zbytku světa se rozšířila varianta kuřecího Pad Thai.

TIP: V thajské kuchyni lze zabrousit i k čínské kuchyni, a to především k čínským nudlím se zeleninou, které jsou velmi podobné těm thajským rýžovým. Dalším asijským pokrmem z nudlí, který stojí za vyzkoušení, je japonský ramen nebo nudlový salát.

Dalšími častými ingrediencemi, se kterými se Pad Thai podává, jsou nasekané arašídy, fazolové klíčky, šalotka, a někdy také mrkev, koriandr nebo limetka. Klíčová je však pro Pad Thai omáčka, která se skládá z cukru, rybí omáčky, rýžového octa a tamarindové pasty.

pad-thai-g79d2ed685_1920-8360576
Pad Thai je oblíbené jídlo z rýžových nudlí, které je na jídelním lístku téměř každé thajské restaurace.

Jaké vybavení budete potřebovat pro přípravu Pad Thai receptu?

Při přípravě Pad Thai vám velká pánev wok výrazně usnadní život. Je vysoká ze všech stran a můžete do ní naložit spoustu ingrediencí. Pánve wok jsou také obvykle vyrobeny z tenkých, ale vysoce vodivých materiálů, které zajišťují rovnoměrné vaření při velmi vysokém žáru.

Pokud však doma nemáte pánev wok, vystačíte si s velkou pánví na smažení, která má nepřilnavý povrch a dostatečné vysoké strany tak, aby se do ní vešly všechny ingredience. Je totiž potřeba, abyste při vaření Pad Thai mohli se surovinami snadno manévrovat.

Vhodné je mít též síto nebo cedník, do kterého se snadno vejdou vařené nudle, a také hrnec, do kterého se tento vejde tento cedník.

clem-onojeghuo-r8ldttswguc-unsplash-8298643
Pánev wok vám přípravu Pad Thai velice usnadní. Pokud ji doma nemáte, vystačíte si i s klasickou velkou pánví.

Pad Thai omáčka

Pad Thai omáčka se obvykle připravuje ze 4 základních ingrediencí – tamarindové pasty, cukru, rýžového octa a rybí omáčky. Díky těmto přísadám vznikne omáčka, která je sladká a kyselá, ale zároveň má díky rybí omáčce zemitou chuť.

V dobré Pad Thai omáčce by neměla výrazně převažovat jedna výrazná chuť nad ostatními, neboť jde o rovnováhu a vyváženost všech chutí.

Tamarind je ovoce, které se běžně vyskytuje v Thajsku a je klíčovou ingrediencí používanou k výrobě Pad Thai omáčky. Roste v dlouhých luscích a často se prodává ve formě dužiny slisované do bloků nebo cihel.

Používá se tak, že se blok dužiny namočí na hodinu nebo i přes noc do teplé vody. Pak se dužina stlačí, aby se rozpadla, a jemně se propasíruje přes jemné síto. V misce tak skončí tmavě načervenalé pyré, které vypadá jako jablečné máslo, ovšem voní mnohem pikantněji a je sametové, sladké a kyselé zároveň.

Ne každý má však k této surovině přístup a navíc je její domácí příprava celkem pracná, proto je snazší si v obchodě s asijskými potravinami koupit hotovou tamarindovou pastu, která je hustá a lepkavá. Rýžový ocet a rybí omáčku byste taktéž měli snadno sehnat v asijském oddělení většiny supermarketů.

tamarind-g69ed377ac_1920-5345559
Tamarind je ovoce, které roste v dlouhých luscích a často se prodává ve formě dužiny slisované do bloků.

Pad Thai s kuřecím masem – recept

Připravte si to nejlepší kuřecí Pad Thai, které bude chutnat jako v pravé thajské restauraci.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Počet porcí: 3-4

Ingredience na Pad Thai s kuřecím masem

Na Pad Thai omáčku

  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3-4 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky chilli omáčky nebo dle chuti
  • 3/4 lžíce tamarindové pasty rozpuštěné v 1/4 šálku teplé vody

Na Pad Thai nudle

  • 250 g rýžových nudlí
  • 1 šálek nakrájených kuřecích prsou
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 4 mleté stroužky česneku
  • 1-2 mleté čerstvé červené chilli papričky
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • 3 šálky fazolových klíčků
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • 3 zelené cibulky nakrájené na plátky
  • 1/3 šálku drcených arašídů
  • klínky limetky (na ozdobu)

Postup na Pad Thai s kuřecím masem

Na Pad Thai omáčku

  1. Tamarindovou pastu, kuřecí vývar, rybí omáčku, hnědý cukr a chilli omáčku smícháme. Dobře promícháme, aby se vše rozpustilo a spojilo.
  2. Ochutnáme, zda jsou chutě v rovnováze. Pokud je omáčka příliš kyselá, přidáme více cukru, pokud je příliš sladká, přidáme více tamarindové pasty.

Na Pad Thai nudle

  1. Přivedeme velký hrnec s vodou k varu a ponoříme do něj rýžové nudle. Promícháme, aby se oddělily. Vaříme je jen tak dlouho, dokud nejsou vláčné, ale stále pevné a mírně křupavé. Později se dovaří na pánvi.
  2. Nudle slijeme a dobře propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Odložíme stranou.
  3. Kuřecí maso vložíme do malé misky. Smícháme ho se sójovou omáčkou a kukuřičným škrobem. Dobře promícháme a dáme stranou.
  4. Rozehřejeme pánev wok nebo velkou pánev na středním plamenu. Přidáme 1-2 lžíce oleje, poté česnek a případně mleté chilli. Smažíme asi 30 sekund, dokud se nerozvoní.
  5. Do pánve přidáme marinované kuřecí maso. Pokud je pánev suchá, přilejeme kuřecí vývar. Smažíme 5-7 minut, dokud není kuře uvařené.
  6. Přidáme okapané nudle a zalijeme je připravenou omáčkou. Nudle jemně smažíme po dobu 5 minut. Pokud se nám pánev zdá opět suchá, přidáme trochu oleje.
  7. Přidáme fazolové klíčky a pokračujeme ve smažení další 1 minutu, nebo dokud nejsou nudle uvařené. Nudle jsou hotové, když jsou žvýkavé a trochu lepkavé.
  8. Před podáváním bohatě posypeme čerstvým koriandrem, zelenou cibulkou a drcenými arašídy. Kuřecí Pad Thai servírujeme s čerstvými limetkami.

Pad Thai s krevetami – recept

Připravte si podle tohoto snadného receptu ten nejlepší Pad Thai s krevetami, který se hodí jako rychlé jídlo uprostřed týdne.

pad-thai-g073cffe04_1920-1085837
Pad Thai s krevetami, který se hodí jako rychlé jídlo uprostřed týdne.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 10 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na Pad Thai s krevetami

  • 1 balení plochých širokých rýžových nudlí
  • 6-8 lžic rybí omáčky
  • 3/4 šálku rýžového octa
  • 1-2 lžičky tamarindové pasty
  • 1 šálek cukru krystal
  • špetka papriky
  • 10-12 lžic řepkového nebo rostlinného oleje
  • 4 velká vejce
  • 450 g oloupených krevet zbavených kůže
  • 1/3 šálku pražených nesolených arašídů nasekaných nahrubo
  • 1 šálek fazolových klíčků
  • 1 limetka nakrájená na čtvrtiny (na ozdobu)
  • nasekaný koriandr (na ozdobu)
  • chilli vločky (na ozdobu)
  • pražené nesolené arašídy nasekaných nahrubo (na ozdobu)

Postup na Pad Thai s krevetami

  1. Rýžové nudle namočíme ve velké nádobě do studené vody tak, aby byly zakryté a žádná nudle nevyčnívala ven. Ve vodě je necháme namočené alespoň 2 hodiny nebo až na 12 hodin, pokud máme čas.
  2. Na Pad Thai omáčku si v mělké misce dohladka vyšleháme rybí omáčku, ocet, tamarindovou pastu a cukr. Ochutnáme a v případě potřeby omáčku upravíme a dochutíme. Pro barvu přidáme špetku papriky.
  3. Přivedeme k varu velký hrnec s vodou.
  4. Nahřejeme pánev wok nebo jinou velkou pánev s vysokými stěnami na vysokou teplotu, kterou budeme udržovat po celou dobu vaření. Přidáme řepkový olej a když se začne lesknout, je připravený.
  5. Vejce rozklepneme do pánve. V pánvi musí být dostatečné množství oleje tak, aby to vypadalo, že vejce v oleji plave. Tím získáme větší plochu pro vaření, aniž by se vejce připálila nebo změnila v míchaná vejce.
  6. Vejce na pánvi jemně protřepeme a obracíme asi 1 minutu. Pokud se nám zdá pánev příliš suchá, přidáme další olej.
  7. Nyní přidáme krevety a opatrně je v pánvi přehazujeme a pohybujeme s nimi, aby se trochu vybarvily.
  8. Nudle, které se máčely ve vodě, přendáme na jemné síto. Síto podržíme nad hrncem s horkou vodou a opatrně nudle namáčíme nahoru a dolů, do vody a z vody, aby změkly, ale samy se neuvařily. Vytřepeme přebytečnou horkou vodu a ochutnáme, abychom se ujistili, že nudle změkly a jsou pružné.
  9. Nudle přendáme do horké pánve s krevetami. Opatrně je v pánvi přehazujeme a krátce promícháme, aby se neslepily.
  10. Nyní přidáme do pánve omáčku a znovu vše promícháme, aby se nudle, krevety i omáčka dobře spojily.
  11. Přidáme arašídy a fazolové klíčky a všechny ingredience znovu promícháme. Vaříme 2-3 minuty, dokud se vše neprohřeje. Nudle změknou a budou vypadat průsvitnější.
  12. Vypneme pánev z ohně a ochutnáme. Podáváme ihned ozdobené plátky limetky, dalšími nahrubo nasekanými arašídy, nasekaným koriandrem nebo chilli vločkami.

Pad Thai tofu – recept

V této vegetariánské verzi Pad Thai tofu můžete použít zeleninu podle vašeho výběru. Příprava není obtížná a pokrm se skvěle hodí jak k rychlému obědu, tak lehké večeři.

vegetarian-gd5c13cca5_1920-6938583
Nejíte-li maso, pak jistě oceníte tuto vegetariánskou verzi nudlí Pad Thai tofu se zeleninou.

Příprava

  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience na Pad Thai tofu

  • 150 g rýžových nudlí
  • sezamový olej
  • 20 g nesolených arašídů
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g tofu
  • sójová omáčka
  • 2 lžičky tamarindové pasty
  • 2 lžičky sladké chilli omáčky
  • 2 limetky
  • 1 šalotka
  • 320 g zeleniny (pak choi, kukuřice, mrkev)
  • 80 g fazolových klíčků
  • 2 velká vejce
  • olivový olej
  • sušené chilli vločky
  • 1/2 hlávkového salátu
  • 1/2 svazku čerstvé bazalky, máty a koriandru

Postup na Pad Thai tofu

  1. Uvaříme nudle podle návodu na obalu. Scedíme, osvěžíme je pod studenou vodou a promícháme se lžičkou sezamového oleje.
  2. Arašídy lehce opražíme na velké nepřilnavé pánvi na středním ohni dozlatova. Poté je rozdrtíme najemno a necháme v misce stranou.
  3. Oloupeme česnek a rozetřeme ho společně s tofu na pastu. Přidáme lžičku sezamového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, tamarindovou pastu a chilli omáčku. Poté přidáme vymačkanou limetkovou šťávu.
  4. Šalotku oloupeme, nakrájíme nadrobno a vložíme na pánev na prudký oheň. Vybranou zeleninu nakrájíme na kousky a osmažíme nasucho tak, aby získala oříškovou chuť.
  5. Do pánve přidáme nudle, omáčku, fazolové lusky a pořádnou dávku vody. Vše pomícháme a rozdělíme do misek.
  6. Pánev vytřeme a rozklepneme do ní vejce. Vejce uvaříme podle chuti na troše olivového oleje a posypeme špetkou chilli vloček.
  7. Salát ořízneme a rozdělíme do všech misek. Navrch dáme vejce, posypeme bylinkami a nasekanými arašídy. Podáváme s kousky limetky.

TIP: Chcete-li vytvořit veganskou variantu, odstraňte z receptu vejce a podávejte s extra kostkami tofu marinovanými v sójové a limetkové šťávě.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang