Čínské nudle a omáčka – s kuřecím masem, zeleninou a smažené – recept

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoŠpagetyZeleninová jídla

Nudle jsou základem čínské kuchyně a jsou součástí tamní stravovací kultury již po staletí. Ve skutečnosti byly nudle objeveny v Číně a jejich vynález se předpokládá před více než 4 000 lety. Čínské nudle se vyrábějí ve všech tvarech a velikostech, od silných a měkkých pšeničných nudlí až po rýžové nudle.

Čínské nudle se mohou používat v různých pokrmech, od polévek a salátů až po smažené pokrmy a nudlové pokrmy. Lze je podávat teplé i studené a lze je připravovat různými způsoby, včetně vaření, dušení a smažení. Nudle se také často podávají jako příloha k těžším pokrmům, jako jsou knedlíčky a jarní závitky.

Nejoblíbenějším typem čínských nudlí jsou pšeničné nudle. Tyto nudle se obvykle vyrábějí z pšeničné mouky, vody a soli a obvykle se vaří nebo smaží. Obvykle se podávají v polévkách, se zeleninou a omáčkami nebo jako hlavní složka jídla zvaného Lo mein.

Dalším oblíbeným typem čínských nudlí jsou rýžové nudle. Tyto nudle se vyrábějí z rýžové mouky a obvykle se podávají jako příloha nebo jako součást smažených pokrmů. Můžete je také najít v salátech, polévkách a nudlových pokrmech. Rýžové nudle jsou obvykle tenké a jemné a po uvaření mohou být docela měkké.

V čínské kuchyni jsou oblíbené také vaječné nudle, které se vyrábějí z pšeničné mouky a vajec. Tyto nudle se obvykle vaří a poté se podávají v polévkách nebo s omáčkami. Vaječné nudle jsou obvykle silnější a žvýkavější než pšeničné, ale jsou také velmi univerzální a lze je použít do mnoha různých pokrmů.

Níže vám přinášíme recepty na několik druhů čínských nudlí, ať už s masem nebo se zeleninou a také recept na omáčku, která je zásadní surovinou při přípravě čínských nudlí.

Vyzkoušejte také vietnamské nudle, které Vám určitě také zachutnají! Nudlové recepty s teriyaki omáčkou patří mezi nejoblíbenější japonská jídla.

Na přípravu čínských nudlových jídel můžete použít různé druhy nudlí.

Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou – recept

Toto čínské jídlo z jedné pánve je tak syté díky kuřecímu masu, zelenině, nudlím a domácí omáčce. Určitě si ho zamilujete. Čínské nudle se podobně jako korejské nudle a další asijské pokrmy těší velké oblibě. Skvěle chutnají a báječně zasytí.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience na smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou

Na nudle:

  • 450 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 3 lžíce oleje
  • 340 g čínských nevařených nudlí
  • 2 šálky zelí
  • 1 velká mrkev nakrájená na nudličky
  • 1/2 zelené cibule
  • 2 stroužky česneku

Na omáčku:

  • 6 lžic ústřicové omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce lehkého sezamového oleje
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce krystalového cukru

Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou – postup

  1. V malé míse smícháme metličkou ústřicovou omáčku, krystalový cukr, sezamový olej, sójovou omáčku, kuřecí vývar a kukuřičný škrob. Smíchanou směs odstavíme.
  2. Uvaříme nudle podle návodu na obalu, scedíme je, propláchneme studenou vodou a dáme stranou.
  3. rozpálíme velkou pánev s olivovým olejem na středním ohni. Kuřecí prsa nakrájíme na proužky o velikosti sousta a opečeme je na oleji dozlatova. Proužky masa vyjmeme a dáme stranou.
  4. Přidáme mrkev, zelí a prolisovaný česnek a restujeme několik minut, dokud zelenina mírně nezměkne a zelí nebude trochu průsvitné.
  5. Do pánve přidáme zpět kuřecí maso a nudle. Přilijeme omáčku a pokračujeme ve společném vaření všech ingrediencí další 2 minuty.
  6. Ozdobíme pokrm nasekanou zelenou cibulkou a nudle podáváme horké rovnou z pánve.

Tipy

  • Kromě výše zmíněné zeleniny můžete použít také pak choi, celer, brokolici, špenát, kapustu nebo kukuřici. Nebojte se být kreativní a použijte to, co máte rádi, nebo co máte zrovna po ruce v lednici.
  • Kuřecí maso můžete nahradit hovězím či vepřovým masem, nebo také krevetami. Opět záleží pouze na vás.

Recept na čínské nudle se zeleninou jako od číňana

Tyhle nudle vychází z tradičního čínského pokrmu Lo mein a můžete si je připravit i doma.

Ingredience na čínské nudle se zeleninou jako od číňana

  • 500 g čínských nudlí podle vašeho výběru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru nastrouhaného
  • 3 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
  • 1 balení čerstvé zeleniny na stir-fry
  • 3 lžíce suchého sherry
  • 1 hrnek vařeného masa podle vlastního výběru nakrájeného na kousky (nepovinné)
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřicové omáčky volitelně
  • Mletý černý nebo bílý pepř podle chuti

Čínské nudle se zeleninou jako od číňana – postup

  1. Nudle uvařte o něco méně, než je uvedeno v návodu na obalu, poté je slijte, propláchněte studenou vodou a dejte stranou.
  2. V pánvi wok rozehřejte olej na vysokém plameni. Jakmile se rozpálí, přidejte česnek, zázvor a jarní cibulku. Smažte 30 sekund.
  3. Přidejte zeleninu na stir-fry. Smažte 2-3 minuty.
  4. Přidejte sherry a nechte ho téměř odpařit, než přidáte veškeré maso, které používáte, a uvařené nudle. Promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  5. Snižte teplotu na střední a přidejte obě sójové omáčky, ústřicovou omáčku a pepř. Smažte další 1-2 minuty, poté promíchejte a podávejte.
Zelenina na skus, houby a sezamová semínka dají vašemu pokrmu ten správný asijský vzhled.

Čínská omáčka k nudlím – hnědá omáčka na čínské nudle – recept

Omáčka je zásadní surovinou při přípravě čínských nudlí, dodává celému pokrmu tu správnou chuť. Tady je recept a použít ji můžete nejen k nudlím, ale i třeba jen ke smažené zelenině na pánvi. Můžete ji mít připravenou do zásoby v lednici a použít podle potřeby, stačí k pár lžícím omáčky přidat několik lžic vody.

Ingredience na čínskou hnědou omáčku k nudlím

  • 1/2 hrnku světlé sójové omáčky
  • 1/2 hrnku ústřicové omáčky
  • 1/4 hrnku čínského vína (nebo suchého sherry)
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu/kukuřičné mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce sezamového oleje, opečeného
  • 1 lžička mletého bílého pepře

Čínská hnědá omáčka k nudlím – postup

  1. Smíchejte ingredience ve sklenici a protřepejte, aby se spojily.
  2. Uchovávejte v lednici a před použitím protřepejte.

Omáčku můžete libovolně dochutit dalšími surovinami, jako je např.:

  • Česnek, mletý nebo jemně nakrájený
  • Zázvor, mletý nebo nakrájený na jemné plátky
  • Čerstvá chilli paprička, mletá nebo nakrájená na jemné plátky
  • Sriracha, chilli pasta nebo jiná pikantní přísada
  • Sladká chilli omáčka
  • Vodu nahraďte ananasovou nebo pomerančovou šťávou.
  • Rýžový ocet – pro zvýšení kyselosti
  • Čerstvé koriandrové listy nebo thajská bazalka – pro svěžest
  • Nasekaný česnek nebo obyčejná pažitka
  • Špetka čínského koření

Recept na čínské nudle s kuřecím masem a vejcem

Smažené nudle jsou rychlým, snadným a chutným receptem, na kterém si všichni pochutnají. Jindy zkuste přidat vařené vepřové nebo krevety.

Do tohoto univerzálního receptu lze přidat také fazolové klíčky, vodní kaštany, plátky mandlí nebo jakoukoli oblíbenou zeleninu.

Ingredience na čínské nudle s kuřecím masem a vejcem

  • Nudle
  • 2 lžíce oleje
  • Kuřecí prsa
  • 3 stroužky česneku
  • Kousek zázvoru
  • 1 šálek brokolice
  • ½ hrnku nakrájené mrkve
  • 3 červené chilli papričky
  • Špetka soli
  • Špetka pepře
  • 2 vejce
  • Sezamová semínka – na ozdobu
  • Lupínky – na ozdobu (zelená část)
  • Citronová šťáva – čerstvá na posypání

Sójová medová omáčka:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžíce čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce medu

Čínské nudle s kuřecím masem a vejcem – postup

  1. Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, přidáme instantní nudle a vaříme dvě až tři minuty. Scedíme je a propláchneme studenou vodou. Tím se odstraní škrob a usnadní se jejich smažení.
  2. Smíchejte ingredience na medovou omáčku a nechte stranou.
  3. Česnek a zázvor nakrájejte nadrobno, čím tenčí česnek a zázvor, tím křupavější chuť. A brokolici nakrájejte na kousky a na plátky. Nakrájejte ½ hrnku mrkve.
  4. Vezměte kuřecí prsa, rozřízněte je, naklepejte a nakrájejte je na tenké proužky.
  5. Na pánvi wok na středním plameni rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte červené chilli papričky a minutu dobře míchejte. Přidejte kuřecí maso, trochu soli (soli přidejte méně, protože sójová omáčka trochu soli obsahuje) a pepř. Když se vše promíchá, přidejte česnek. Pokud obojí nakrájíte na tenké proužky, trvá vaření stejně dlouho.
  6. Až bude vše křupavé a trochu hnědé, přidejte do pánve brokolici a nastrouhanou mrkev. Nemusíte je vařit. Chvíli je dobře promíchejte. A přidejte do ní sójovo-medovou omáčku. Dobře promíchejte a směs přendejte do mísy a nechte ji stranou.
  7. Rozbijte dvě vejce a pořádně je rozšlehejte.
  8. Použijte stejnou pánev, jakou jste použili předtím. Vytřete ji papírovou utěrkou a přidejte do ní 2 lžíce oleje. Nalijte na něj rozšlehaná vejce a dochuťte trochou soli a pepře. Vhoďte do pánve nudle a rychle promíchejte. Přidejte smažené kuřecí maso a zeleninu. Vše spojte dohromady.
  9. Dochuťte sezamovými semínky, nasekanou jarní cibulkou a vymačkejte trochu čerstvé citronové šťávy.
Brokolice dodá čínským nudlím svěží barvu.

Recept na čínské nudle se zeleninou a vejcem

Nudle můžete připravit úplně bez masa, zato s pořádnou náloží zeleniny. A pokud se masa nechcete vzdát, zkuste přidat třeba pečené kuřecí nebo vepřové, případně krevety.

Ingredience na čínské nudle se zeleninou a vejcem

  • 2 balíčky nudlí ramen s příchutí sójové omáčky
  • 2 lžíce rostlinného oleje, rozdělené
  • 3 velká vejce, rozšlehaná
  • 2 lžičky rostlinného oleje, rozdělené
  • 4 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
  • 1 malá mrkev, oloupaná a nastrouhaná
  • ½ hrnku zeleného hrášku
  • ¼ hrnku červené papriky, nakrájené
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička sezamového oleje nebo podle chuti
  • 1 lžička sójové omáčky nebo podle chuti

Čínské nudle se zeleninou a vejcem – postup

  1. Přiveďte k varu středně velký hrnec s vodou. Nudle ramen vařte ve vroucí vodě, dokud nezměknou, asi 3 minuty. Nudle slijte a dejte stranou.
  2. Na malé pánvi rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje. V horkém oleji vařte a míchejte rozšlehaná vejce, dokud nejsou míchaná a pevná. Odstavte.
  3. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžičku rostlinného oleje. V horkém oleji vařte a míchejte jarní cibulku, dokud nezměkne, 2 až 3 minuty. Cibulku vyjměte na talíř; dejte stranou.
  4. Na stejné pánvi na středním ohni rozehřejte zbývající 1 lžičku rostlinného oleje. Mrkev, hrášek a papriku vařte a míchejte zvlášť, dokud nezměknou, a po dokončení je vyjměte na talíř spolu s jarní cibulkou.
  5. Na stejné velké pánvi nebo ve woku na středním ohni smíchejte 2 lžíce sezamového oleje se zbývající 1 lžící rostlinného oleje. Uvařené nudle smažte v horkém sezamovo-rostlinném oleji za častého promíchávání, dokud nezezlátnou, 3 až 5 minut.
  6. Dochuťte je požadovaným množstvím sezamového oleje a sójové omáčky a promíchejte. Vmíchejte uvařenou zeleninu a často promíchávejte, dokud se neprohřeje, asi dalších 5 minut.

TIP: Vyzkoušejte také další recept z jihovýchodní Asie, kterým je oblíbené thajské kuře s kokosovým mlékem nebo tradiční indické jídlo kuře tikka masala.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang