spenatova-pizza

Pizza je nejoblíbenějším rychlým občerstvením na světě. Jíme ji všude – doma, v restauracích, na rohu ulice. Má prastaré kořeny, avšak na cestu k celosvětové nadvládě ho posunula až královská pečeť.

Jedná se o pokrm italského původu sestávající ze zploštělého kotouče chlebového těsta pokrytého určitou kombinací olivového oleje, oregana, rajčat, oliv, mozzarelly nebo jiného sýra a mnoha dalších ingrediencích, rychle upečený – obvykle v komerčním prostředí v peci na dřevo vyhřáté na velmi vysokou teplotu a podávaný horký.

Jednou z nejjednodušších a nejtradičnějších pizz je pizza Margherita, která se připravuje s rajčaty nebo rajčatovou omáčkou, mozzarellou a bazalkou. Podle legendy byla pojmenována po královně Margheritě, manželce Umberta I., které prý chutnala její jemná a svěží chuť a která si také všimla, že barva jejího povrchu – zelená, bílá a červená – odpovídá barvě italské vlajky.

V tomto článku se zaměříme na špenátovou pizzu doplněnou o další ingredience jako jsou různé druhy sýrů, žampiony, rajčata, česnek a další. Kromě samotných receptů na pizzu se špenátem zde najdete také informace o špenátu samotném a také recept na domácí těsto na pizzu. Tak čtěte dále.

TIP: Pokud máte rádi listové těsto, zkuste recept na mini pizzy z listového těsta.

spenatova-pizza-5667088
Pizza je nejoblíbenějším rychlým občerstvením na světě. Má prastaré kořeny, ale na cestu k celosvětové nadvládě ho posunula až královská pečeť.

Historie a způsoby přípravy špenátu

Špenát je zelená listová zelenina, která patří do čeledi amarantovitých a je příbuzná s řepou a quinoou. Špenát je považován za velmi zdravý, protože je nabitý živinami a antioxidanty. Konzumace špenátu může prospívat zdraví očí, snižovat stres, pomáhat v prevenci rakoviny a snižovat hladinu krevního tlaku.

Špenát pochází původně z Persie a dodnes roste divoce v dnešním Íránu. Domácí pěstování špenátu sahá více než dvě tisíciletí do minulosti, kdy byl poprvé dovezen do Číny v roce 647 př. n. l. Za jeho zavedení do Evropy vděčíme s největší pravděpodobností obchodním cestám, kdy špenát dovezli Sicilané někdy v průběhu 9. století. Později se rozšířil do Španělska, Anglie či pevninské Itálie.

Pokrmy, které obsahují špenát, se často označují jako „florentské“ nebo „à la Florentine“ s odkazem na italskou Florencii. Říká se, že královna Kateřina Medicejská, která se narodila ve Florencii, v 16. století tuto zeleninu tak milovala, že si vzala italské kuchaře s sebou, když se provdala a přestěhovala do Francie.

Existuje mnoho způsobů přípravy špenátu. Můžete si ho koupit konzervovaný, mražený nebo čerstvý a jíst ho vařený nebo syrový. Dobře snáší tepelnou úpravu, pečení i smažení. Je vynikající samotný, jako příloha nebo jako součást hlavních pokrmů, jako jsou rizoto, těstoviny či gnocchi se špenátem, nebo také míchané saláty a roláda se špenátem. A jaký špenát můžete použít na pizzu?

Na domácí pizzu můžete použít čerstvý i mražený špenát. Jemnou zeleninu, jakou je právě např. čerstvý špenát, nemusíte na pizzu předvařovat. Pokud používáte mražený špenát, stačí ho v cedníku propláchnout teplou vodou, aby se rozmrazil. Nezapomeňte z něho ale vymačkat co nejvíce vody. Jako alternativu špenátu můžete použít veganské pesto z medvědího česneku.

TIP: Lístky špenátu můžete přidat na pizzu také čerstvé až po jejím úplném upečení. Podívejte se na další tipy, jak udělat špenát.

spenat-1229509
Na špenátovou pizzu můžete použít čerstvý i mražený špenát.

Domácí těsto na pizzu – recept

Tento jednoduchý recept na těsto na pizzu je vhodný pro začátečníky. Budete na něj potřebovat pouze 7 ingrediencí a většinu času zabere kynutí. Možná si říkáte, pro ztrácet čas, když si můžete koupit mražené těsto na pizzu?

Je to jistě pohodlné, ale měkká domácí pizzová kůrka z čerstvého těsta má nepřekonatelnou chuť a strukturu.

TIP: K domácí pizze můžete podávat zelený salát.

Příprava na domácí těsto na pizzu

  • Příprava: 20 minut
  • Doba kynutí: 60 minut
  • Počet porcí: 4 pizzy

Ingredience na domácí těsto na pizzu

  • 150 ml vlažné vody
  • 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje + na vymazaní
  • 300 g hladké mouky
  • 40 g jemně mleté žluté kukuřičné mouky
  • 2 lžičky hrubé soli

Postup na domácí těsto na pizzu

  1. Ve velké míse smícháme 75 ml vody, droždí a cukr a necháme stát asi 10 minut, dokud se nevytvoří pěna.
  2. Vmícháme zbývajících 75 ml vody, 2 lžíce oleje, 260 g hladké mouky, kukuřičnou mouku a sůl. Mícháme, dokud se nevytvoří těsto.
  3. Těsto hněteme asi 5-10 minut dokud nebude hladké na pomoučené ploše a přidáme do něj podle potřeby tolik zbývajících 40 g hladké mouky, aby se nelepilo. Z těsta vytvarujeme kouli.
  4. Stěny a dno velké mísy lehce potřeme olejem, přidáme těsto a otáčíme ho tak, aby se obalilo v oleji. Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
  5. Vykynuté těsto jemně propíchneme a rozdělíme na 4 stejné díly. Každý kousek rozválíme na lehce pomoučeném povrchu na kruh o průměru 25 cm a tloušťce 0,3 cm.
  6. Všechny kruhy těsta očistíme od přebytečné hladké mouky a přeneseme je na plech. Dobře je zabalíme do potravinářské fólie, dokud nebudou připraveny k pečení

TIP: Do těsta můžete přidat také 1 lžičku česnekového prášku a italské kořenící směsi, když přidáváte mouku. Těsto pak získá více chuti.

Vynikající špenátová pizza se 3 druhy sýrů – recept

Ač to může znít neuvěřitelně, tajemstvím tohoto receptu na vegetariánskou špenátovou pizzu je mražený špenát. Díky chuti tří sýrů si dokonce i odpůrci špenátu tuto pizzu zamilují.

Ingredience na vynikající špenátovou pizzu se 3 druhy sýrů

  • 1 těsto na pizzu
  • 240 g mraženého špenátu
  • 1/8 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 šálku plnotučného sýru ricotta
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • hrst nakrájené červené cibule
  • 1/2 červené papriky nakrájené na kostičky
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1/2 šálku strouhaného sýru mozzarella
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu

Postup na vynikající špenátovou pizzu se 3 druhy sýrů

  1. Předehřejeme troubu na 260 °C.
  2. Špenát propláchneme v cedníku pod teplou vodou a poté z něj vymačkáme co nejvíce vody, aby měl suchou a drobivou strukturu. Smícháme ho v míse se solí, česnekovým práškem a oreganem.
  3. Česnek rozmělníme. V malé misce smícháme ricottu se solí, čerstvě mletým pepřem a prolisovaným česnekem.
  4. Červenou cibuli nakrájíme na tenké plátky a červenou papriku na kostičky
  5. Na těsto na pizzu rozetřeme ricottovou směs. Navrch dáme sýr mozzarella, parmezán, špenát, červenou cibuli a červenou papriku.
  6. Vložíme pizzu do trouby a pečeme ji 5-7 minut, dokud sýr a kůrka nezhnědnou.

Špenátová pizza s mozzarellou a artyčoky – recept

Na tuto špenátovou pizzu s mozzarellou a artyčoky sice nepotřebujete žádnou omáčku, ale přesto se stane vaším novým oblíbeným receptem na pizzu a pokud vám zbyde mozzeralla, je dobré vyzkoušet i recept na zapečenou kukuřici s mozzarellou.

pizza-se-spenatem-7665279
Tato špenátová pizza s mozzarellou a artyčoky se stane vaším novým oblíbeným receptem na pizzu.

Ingredience na špenátovou pizzu s mozzarellou a artyčoky

  • 1 těsto na pizzu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 jemně nasekané stroužky pečeného česneku
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu + na posypání
  • 2 šálky strouhaného sýru mozzarella
  • 1 plechovka okapaných a rozčtvrcených artyčokových srdíček
  • 1,5 šálku čerstvého špenátu
  • čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup na špenátovou pizzu s mozzarellou a artyčoky

  1. Předehřejeme si troubu na 250 °C. Vytvarované těsto lehce přikryjeme plastovou fólií a necháme ho odpočívat, zatímco se trouba předehřívá.
  2. Tvarované těsto lehce potřeme olivovým olejem. Prsty vtlačíme do povrchu těsta důlky, abychom zabránili tvorbě bublinek.
  3. Těsto rovnoměrně posypeme nasekaným pečeným česnekem, na něj přidáme parmazán, sýr mozzarella, artyčoky a špenát.
  4. Pizzu pečeme 12-15 minut. Hotovou pizzu vyjmeme z trouby a dle chuti posypeme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Jak upéct česnek? Z paličky česneku odřízněte vrchní část, aby byly stroužky uvnitř odkryté. Položte jej do pekáče nebo na plech, lehce pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvě mletým pepřem a mořskou solí. Přikryjte česnek alobalem a pečete při 190 °C asi 35-40 minut.

Pizza se špenátem, houbami a česnekem – recept

Jednoduchá a chutná pizza se špenátem, houbami a česnekem, která se hodí jako snadné a rychlé jídlo na všední večer. Pokud chcete vyzkoušet i jiný recept na pizzu s houbami, vyzkoušejte žampionovou pizzu.

Ingredience na pizzu se špenátem, houbami a česnekem

  • 1 těsto na pizzu (kupované nebo domácí)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 mleté stroužky česneku
  • 1/2 šálku strouhaného sýru mozzarella
  • 1/2 šálku žampionů nakrájených na plátky
  • hrst nasekaného čerstvého špenátu
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Postup na pizzu se špenátem, houbami a česnekem

  1. Předehřejeme troubu na 250 °C.
  2. Těsto rozprostřeme ve tvaru kruhu na lehce naolejovaný plech a potřeme ho olejem.
  3. Rovnoměrně posypeme těsto česnekem, sýrem mozzarella, houbami a špenátem. Pečeme 10-12 minut, dokud sýr nevybublá a kůrka nezezlátne.
  4. Hotovou pizzu vyjmeme z trouby a posypeme čerstvou bazalkou.

Špenátová pizza s rajčaty – recept

Příprava této chutné pizzy je velmi snadná a rychlá. Je to ideální večeře ve všední den, když nemáte po práci mnoho času.

spenatova-pizza-s-rajcaty-1044069
Příprava této chutné špenátové pizzy s rajčaty je velmi snadná a rychlá.

Ingredience na špenátovou pizzu s rajčaty

  • 1 těsto na pizzu
  • 1/2 šálku omáčky Alfredo
  • 2 střední rajčata
  • 4 šálky nasekaného čerstvého špenátu
  • 2 šálky strouhaného italského sýru

Postup na špenátovou pizzu s rajčaty

  1. Těsto potřeme omáčkou Alfredo a vložíme na připravený vymaštěný plech.
  2. Rajčata nakrájíme na tenké plátky. Pizzu obložíme špenátem, rajčaty a sýrem.
  3. Pizzu pečeme při 230 °C zhruba 10-15 minut nebo dokud se sýr nerozpustí a kůrka nezíská zlatohnědou barvu.

Pizza se špenátem a modrým sýrem – recept

Tato vegetariánská pizza je velmi rychlá na přípravu ale hlavně velice chutná. Je plná špenátu, vlašských ořechů, žampionů a modrého sýru.

Ingredience na pizzu se špenátem a modrým sýrem

  • 1 těsto na pizzu
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 2 velké žampiony nakrájené na plátky
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 160 g špenátu
  • 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
  • 40 g rozdrobeného sýru s modrou plísní
  • 4 půlky vlašských ořechů

Postup na pizzu se špenátem a modrým sýrem

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C a vložíme do ní plech na pečení, aby se zahřál.
  2. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej a za častého míchání na něm opečeme žampiony a česnek, dokud nezměknou.
  3. Přidáme špenát a vaříme, dokud nezvadne, ale není rozmočený. Přidáme cibuli, promícháme a poté vypneme oheň.
  4. Na těsto rozetřeme špenátovou směs, posypeme modrým sýrem a vlašskými ořechy. Pečeme na rozpáleném plechu 12 minut dobo dokud není těsto propečené a zlatavé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang