Recept na měkký vícezrnný chléb

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivo
mekky-vicezrnny-chleb

Tento domácí měkký vícezrnný chléb se připravuje z vícezrnné horké obilné směsi. Výbornou volbou jsou také celozrnné nebo rychlené ovesné vločky. Je měkký a nadýchaný jako běžný bílý sendvičový chléb, ale má vydatnou a uspokojivou chuť. Jedná se o plnohodnotný vícezrnný chléb s neodolatelně měkkým a nadýchaným vnitřkem.

Ingredience

  • 60 g suché směsi vícezrnných obilovin nebo ovesných vloček
  • 410 ml vroucí vody
  • 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí (1 standardní balení)
  • 37 g baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 45 g másla, změklé na pokojovou teplotu
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 430 g chlebové mouky, plus další podle potřeby a na ruce/pracovní plochu
  • volitelně: 60 g slunečnicových semínek, nasekaných ořechů, rozinek nebo sušených brusinek

Postup

  1. Připravte těsto: Vložte směs obilovin do velké žáruvzdorné mísy. Zalijte ji vroucí vodou. Směs nechte vychladnout, dokud digitální teploměr neukáže přibližně 43 °C. To obvykle trvá 20 minut. Dávejte pozor na teplotu, protože pokud by byla příliš horká, zničila by kvasnice. Pokud však bylo příliš chladné, není to problém – těsto může jen několik minut navíc kynout.
  2. V míse stojanového mixéru opatřeného hákem na těsto nebo nástavcem s pádlem ušlehejte droždí, cukr a celou teplou směs vody a obilovin. Přikryjte a nechte 5-10 minut kynout, dokud se na povrchu nevytvoří pěna a bublinky.
  3. Přidejte máslo, sůl a 1 hrnek (asi 130 g) mouky. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, gumovou stěrkou seškrábněte stěny mísy a přidejte další hrnek mouky. Šlehejte na střední rychlost, dokud se relativně nespojí (stále mohou zůstat kousky másla).
  4. Přidejte všechnu zbývající mouku a semínka/ořechy (pokud je používáte) a pak šlehejte na střední rychlosti, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přidávejte další mouku po lžících, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy.
  5. Uhněťte těsto: Těsto ponechte v mixéru a šlehejte další 2 minuty NEBO hněťte 2 minuty ručně na lehce pomoučeném povrchu. Těsto je měkké, ale těžké.
  6. Kynutí: Lehce vymažte velkou mísu olivovým olejem nebo nepřilnavým sprejem. Těsto vložte do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran.
  7. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  8. Vymažte bochníkovou formu.
  9. Vytvarujte chléb: Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Pracovní plochu, ruce a vál lehce poprašte moukou. Těsto rozválejte na velký obdélník. Nemusí být dokonalý – na okrajích bude pravděpodobně zaoblený. To nevadí! Rozválejte ho do tvaru špalku a vložte do připravené formy na bochník.
  10. Druhé kynutí: Vytvarovaný bochník přikryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho kynout, dokud nebude asi 2 až 5 cm nad horní hranou bochníku, asi 1 hodinu.
  11. Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 177 °C. (Nejlepší je péct chléb směrem ke spodní části trouby, aby se vrchní část nepřipálila.)
  12. Chléb upečte: Pokud si během pečení všimnete, že vrchní část chleba příliš rychle hnědne, zakryjte plech volně alobalem. Jak otestovat propečení – lehce poklepejte na bochník. Pokud zní dutě, je hotový.
  13. Pro přesnější test je chléb hotový, když teploměr s okamžitým odečtem ukáže uprostřed bochníku 90°C-93°C.
  14. Před krájením a podáváním vyjměte chléb z trouby a nechte jej několik minut vychladnout. Před krájením ho klidně nechte úplně vychladnout.
  15. Zbytky chleba pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů nebo v chladničce až 10 dnů.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang