Mrkvový koláč s mandlema bez mouky

Koláče a buchty

Mrkvový koláč s mandlemi je skvělou alternativou pro ty, kteří mají rádi koláče bez obsahu mouky. V receptu je použita pohanková mouka, avšak pouze na vysypání plechu.

Příprava: 60 minut

Ingredience

  • 450 g mrkve
  • 4 vejce
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 350 g mandlí
  • 1/2 bal. prášku do pečiva
  • 5 PL javorového sirupu (příp. Agávový sirup)
  • olej
  • pohanková mouka na vysypání plechu

Ingredience na krém

  • 60 g másla
  • 100 g čerstvého sýra (např. Ricotta)
  • 2 PL javorového sirupu (příp. Agávový sirup)

Postup

  • Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Žloutky oddělíme od bílků, přičemž z bílků vyšleháme tuhý sníh (pro vyšší tuhost přidáme trochu cukru).
  • Žloutky smícháme s javorovým sirupem, přidáme mrkev, prášek do pečiva, nasekané mandle a mletou skořici. Do této směsi pak zlehka vmícháme tuhý sníh.
  • Formu (např. s průměrem 26 cm) vymažeme olejem a vysypeme pohankovou moukou.
  • Připravené těsto dáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
  • Upečený koláč můžeme po vychladnutí potřít krémem, který si připravíme tak, že javorový sirup smícháme s čerstvým sýrem a máslem.

TIP: Vrch koláče můžete také posypat piniovými oříšky a do těsta přidat pár kousků kvalitní čokolády.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang