hrachova-polevka-4030679

Tento jednoduchý recept na hrachovou polévku je vhodným startem jarního obědu.

Příprava

  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Je hrachová polévka vegetariánská?

Může být. Kuřecí vývar má sice bohatou chuť, ale můžete použít i vegetariánský vývar bez kuřecího masa nebo zeleninový vývar.

Použít čerstvý nebo mražený hrášek?

Dobře se hodí jak čerstvý, tak mražený hrášek. Pokud je zrovna sezóna čerstvého hrášku a máte čas si ho sami vyloupat (nebo si ho při troše štěstí koupit již vyloupaný), výsledek vás nezklame.

Mražený hrášek je dobrou alternativou, pokud není sezóna čerstvého hrášku nebo pokud jste v časové tísni.

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stonek celeru, nakrájený
  • 2 stroužky česneku, nasekaného
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo petrželky
  • 6 šálků čerstvého nebo mraženého hrášku
  • ½ šálku vody
  • 4 šálky kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku smetany
  • ½ lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

  1. Máslo a olej rozehřejte v hrnci na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí.
  2. Přidejte cibuli a celer a za občasného míchání vařte 4 až 6 minut do změknutí.
  3. Přidejte česnek a tymián (nebo petrželku).
  4. Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 10 sekund.
  5. Vmíchejte hrášek.
  6. Přidejte vodu a vývar a na prudkém ohni přiveďte k varu.
  7. Snižte teplotu a vařte, dokud velmi nezměkne, asi 1 minutu.
  8. Polévku rozmixujte dohladka.
  9. Vmíchejte smetanu, sůl a pepř.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang