Recept na nejlepší kokosovou rýži

PřílohyRýže
Kokosová rýže

Příloha z rýže basmati s jemnou kokosovou příchutí. Výborná na večírcích podávaná ke kari.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 10

Ingredience

  • 3 cibule nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 kg sáček rýže basmati
  • 2 x 400 ml plechovky kokosového mléka

Postup

  1. Ve velkém hrnci nebo kastrolu s pokličkou jemně osmahněte cibuli na oleji a másle.
  2. Když je opravdu měkká, přidejte rýži a za stálého míchání ji několik minut vařte.
  3. Přilijte kokosové mléko a 2 plechovky vody.
  4. Za stálého míchání přiveďte k mírnému varu, poté přikryjte, snižte teplotu na nejnižší stupeň a vařte 10-15 minut, přičemž dno pravidelně seškrabujte dřevěnou lžící, aby se nepřichytilo.
  5. Zkontrolujte rýži: měla by být lepkavá a krémová, ale ne vodnatá, a ne zcela uvařená – stále trochu křupavá.
  6. Vyklopte ji do velké mísy, která se vejde do mikrovlnné trouby, a přikryjte ji potravinovou fólií.
  7. Chlaďte až do doby, než bude připravena k podávání, a to až jeden den.
  8. Pro podávání udělejte do potravinové fólie otvor a za stálého míchání v polovině doby ohřívejte v mikrovlnné troubě 8 minut na nejvyšší výkon, dokud nebude horké a propečené.
  9. Osolte a promíchejte vidličkou, aby se zrnka rozpadla.

Kategorie:

Přílohy | Rýže
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang