Pokud chcete, můžete kuřecí játra před přípravou receptu namočit asi na hodinu do mléka. Namočením jater do mléka játra trochu zjemníte a výsledná chuť bude ještě lahodnější.
Ingredience
- 6 lžic másla
- 1/3 hrnku mleté šalotky
- 450 g kuřecích jater
- Sůl
- 1 stroužek česneku, mletý
- 2 lžíce kaparů
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sardelové pasty, volitelně
- 1/4 hrnku brandy
- 1/4 hrnku smetany
Postup
- Očistěte játra od blanek a tuku.
- Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce másla na středním plameni a nechte máslo zhnědnout asi 3 až 5 minut. Nenechte ho připálit.
- Přidejte šalotku a smažte ji 1 minutu, poté přidejte játra. Ujistěte se, že jsou na pánvi dobře rozmístěna, aby mohla lépe zhnědnout, osolte.
- Když játra z jedné strany zhnědnou, asi 2 minuty je obracejte.
- Jakmile játra zhnědnou, přidejte kapary, tymián, česnek a případně sardelovou pastu a smažte další minutu.
- Sundejte pánev z ohně a přidejte brandy. Zvyšte teplotu na maximum a nechte brandy vřít a zredukovat na konzistenci sirupu, asi 1 až 2 minuty. Vypněte oheň a nechte směs vychladnout.
- Vložte směs do kuchyňského robotu nebo mixéru a několikrát ji rozmixujte. Přidejte zbývající máslo a smetanu a rozmixujte na pyré. Směs bude vypadat trochu sypká, ale v lednici ztuhne.
- Před použitím paštiku nalijte nebo malých misek, přikryjte a nechte alespoň hodinu chladit.
- Paštika vydrží v lednici asi týden. Pokud ji chcete uchovat až měsíc, polijte ji trochou rozpuštěného sádla nebo přepuštěného másla, aby se utěsnila.
- Pokaždé, když z ní uberete, musíte ji znovu utěsnit, aby se nezkazila.