Romadur je zrající sýr s aromatickou chutí a vůní. Milovníky sýrových pomazánek si získá tento recept na nejlepší romadurovou pomazánku. Jak se připravuje pomazánka z romaduru? Jak chutná? A k čemu se hodí?

Na oslavu, na svačinu, na silvestr, nebo prostě jen tak. Zajímavá romadurová pomazánka si získá chutě i těch, kteří tento zrající sýr v oblibě nemají. Jeho sílu chutě a vůně dokáží ostatní ingredience zjemnit a doladit. Lahodnost a krémovost romaduru v pomazánce zůstane.

Shrnutí článku

Proč připravit pomazánku z romaduru – samotný sýr romadur je silně aromatický, nicméně v pomazánce se jeho chuť může na základě surovin mírně změnit a sýr tak nemá tolik intenzivní vůni

Recepty na pomazánku z romaduru – mnohdy si milovníci romaduru vystačí pouze s pomazánkovým máslem, samotným sýrem, solí a pepřem. Pro pikantnější chuť je pak možné pomazánku doplnit o chilli nebo také česnek

Jak zraje sýr romadur – nejlepší čas, kdy si vychutnat zrající romadur je ve chvíli, kdy se blíží datum jeho minimální spotřeby. V tu dobu je sýr dostatečně dlouho uleželý a měkký

Tento gurmánský sýr stojí za přípravu té nejlepší pomazánky z romaduru. Je to snadné a hotové do pár minut.

Kouzlo pomazánky z romaduru

Aromatická vůně romaduru je jemnější po zpracování do pomazánky. Pomazánka z romaduru je vláčná, jemná, ne tak peprná po chuti a vůni zrajícího sýra. Na čerstvém chlebu bude chutnat i těm, kteří romadurovou sílu rádi nemají. Stojí za to obměnit klasiky jako je vaječná pomazánka se sýrem, a nebo pikantní sýrová.

Její příprava je velice rychlá a hlavně jednoduchá. Dokáže ji za pár minut vykouzlit každý, i začínající kuchař. Stačí 6 ingrediencí a pomazánka na topinky z romaduru je na světě. Jak si takovou romadur směs na chléb připravit, není žádná věda.

Pomazánka z romaduru je vláčná, jemná, ne tak peprná po chuti a vůni zrajícího sýra.

Pomazánku z romaduru – recept

Nejlepší pomazánka z romaduru je složena z následujících surovin:

Ingredience

  • balíček sýru romadur
  • 1 pomazánkové máslo – přírodní, nedochucené
  • 2 lžíce másla
  • půlka cibule
  • sůl
  • pepř

Postup

V misce rozmačkejte středně uzrálý sýr romadur. Nakrájejte najemno cibuli.

K sýru přidejte cibuli, pomazánkové máslo, máslo, osolte a opepřete. Mixérem na nízké otáčky vymíchejte do hladka. Mixujte dle potřeby, dokud nebude pomazánka jemná, vláčná a na pohled vyšlehaná.

Dle potřeby můžete ještě dosolit a opepřit. Hodí se na jakékoli pečivo. Pro ještě větší požitek ji natřete na nakrájené rohlíkové jednohubky.

Pomazánka je po rozmixování všech surovin jemná, vláčná a na pohled vyšlehaná.

Pikantní romadurová pomazánka

Romadur je sám o sobě výrazný. Pikantnost pomazánky dokáže oslovit ty, kteří si v pálivém a peprném libují. Pár dalších ingrediencí dokáže obohatit romadur o jiné chutě, které zakryjí ještě více aromatičnost zrajícího sýra.

Romadur skvěle harmonizuje s česnekem, chilli, vlašským nebo muškátovým oříškem. Příjemnou štiplavost má třeba i pomazánka ředkvičková, kterou ocení i veganská část strávníků.

Takto doplněná receptura je jen začátkem toho, jak pomazánkovou romadurovou variantu povznést ještě výš. Recept pomazánky z romaduru lze obměnit dle chuti a nápadu.

Jak zraje sýr romadur

Sýr romadur je aromatický, výrazný, měkký a nažloutlý. Jeho silná chuť i vůně dělí konzumenty na dva tábory. Na ty, kteří ho milují za jeho dynamičnost a ty, kteří ho nemohou ani cítit, natož požívat. U dětí je tento druh mléčného produktu často úplné tabu. Dospělá část gurmánů mu postupem času přichází na chuť.

Romadur je sýr zrající. Milovník zrajícího sýru vyčká na chvíli, kdy se doba trvanlivosti romaduru blíží k jeho minimálnímu datu spotřeby. V tu dobu je maximálně dozrálý, ještě více aromatický a konzistenčně vláčný. Je totiž o něco měkčí.

Tyto sýry jsou v obchodních řetězcích k dostání v jejich půlce zralosti. Proces tak není ukončen a romadur dozraje po koupi v lednici.

Romadur dozrává po koupi v lednici.

Jeho pikantní chuť a vůně, s tvarohově vláčným jádrem, je opravdovou pochoutkou. Oblíbený je jak samostatný, tak i na různé způsoby upravený. Na trhu se objevuje přírodní, čistá varianta sýra, avšak i ta ochucená. Romadur s chilli, nebo např. s česnekem. K zakousnutí.

Lze ovšem využít i jako hlavní surovina k tvorbě pokrmů. Salát s romadurem, nakládaný romadur, topinky s romadurem a mnoho dalších delikates.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang