Recept na citronový dort s krémem

DortyKrémové dortyPiškotové dorty

Tento citronový dort připravte, když chcete udělat dojem. Tři vrstvy vanilkového dortu s kouzelnou citronovou polevou. Bonusem je, že tento dort vydrží dokonale čerstvý celé 4 dny.

Ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 115 g másla nakrájeného na kostky
  • 1 hrnek mléka, plnotučného
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžičky rostlinného nebo řepkového oleje
  • 3 lžíce citronové kůry (ze 2 citronů)
  • 1/3 hrnku citronové šťávy
  • 1/4 lžičky přírodního citronového extraktu (nepovinné)

Krém:

  • 6 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/3 hrnku mléka
  • 1 a 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 300 g másla, změklého
  • 3 lžičky citronové kůry (z 1 citronu)
  • 4 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vymažte 3 x 20 cm dortové formy máslem a vyložte je pečicím papírem.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte stranou.
  4. Vyšlehejte vejce s cukrem, dokud nezesvětlají a nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si rozpusťte máslo s mlékem, nenechte mléko bublat a vařit.
  5. Když jsou vejce vyšlehaná, po částech pomalu zašlehejte mouku na nízký výkon.
  6. Horké mléko, vanilku, citronovou šťávu a kůru a olej vlijte do mísy a přidejte asi 2 naběračky vaječné směsi a metličkou míchejte do hladka. Mléčnou směs vlijte do vaječné a pomalu zašlehejte dohromady. Těsto by nyní mělo být hladké a nadýchané.
  7. Těsto vlijte do formy, každou dortovou formu třikrát bouchněte o pult, abyste vyrazili velké bubliny. Pečte 23 minut nebo dokud není koláč zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  8. Vyjměte z trouby. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Pokud je používáte jako vrstvené dorty, nechte je vychladnout dnem vzhůru – mírná kopule se dokonale zploští.
  9. Připravte si citronový krém. Vložte mouku a cukr do velkého hrnce na střední teplotu. Za stálého míchání vařte 30 sekund. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko, neustále míchejte, aby se základ nepřichytil. Vařte, dokud směs nezhoustne v hustý krém.
  10. Odstavte z ohně, přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup a nechte zcela vychladnout.
  11. Máslo šlehejte 3 minuty, dokud není hladké a nezmění barvu ze žluté na velmi světle žlutou, téměř bílou. Při šlehání přidejte po lžících vychladlý základ krému. Poté přidejte citronovou kůru a šťávu a šlehejte 2 minuty, dokud není směs dostatečně tuhá a nedrží špičky jako šlehačka. Nešlehejte déle než 4 až 5 minut (aktivuje se tím škrob a krém se lepí).
  12. Zkompletujte dort. Jeden korpus položte dnem vzhůru a namažte krémem, poté to zopakujte se zbývajícími korpusy a vršek i boky potřete krémem. Dozdobte podle vlastní chuti a podávejte důkladně vychladlé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang