Recept na sušenky Crincle s dvojitou dávkou čokolády

CukrovíDezertyDezerty, zákusky a poháryPečené cukrovíSušenkyVánoční cukroví
crincle

Toto tradiční vánoční cukroví vyniká nad ostatními, protože má bohatou chuť a je dokonale vláčné jako brownies. Křupavé sušenky na povrchu jsou uprostřed měkké a pro jistotu ještě s trochou čokolády navíc.

Ingredience

  • 100 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 100 g cukru krystal
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g hladké mouky
  • 1/2 šálku + 2 polévkové lžíce (50 g) neslazeného kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 180 g čokoládových lupínků
  • 35 g krystalového cukru
  • 120 g moučkového cukru na obalení

Postup

  1. Ve velké míse vyšlehejte máslo, krystalový cukr a třtinový cukr, dokud nebudou nadýchané. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a poté šlehejte za vysoké rychlosti, dokud se hmota nespojí.
  2. V samostatné míse promíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
  3. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu přisypávejte do mokrých přísad. Poté vmíchejte čokoládové lupínky. Sušenkové těsto bude husté a velmi lepivé. Pevně ho přikryjte a dejte vychladit do lednice na nejméně 3 hodiny, klidně až na 3 dny. Chlazení je pro toto lepivé těsto nezbytné.
  4. Vyjměte těsto z chladničky a nechte ho 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pokud se těsto na sušenky chladilo déle než 3 hodiny, nechte ho při pokojové teplotě asi 20 minut. Díky tomu lépe nabírá a válí.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C. Velké plechy vyložte papírem.
  6. Naberte a vyválejte z těsta kuličky.
  7. Každou kuličku velmi lehce obalte v krystalovém cukru a poté hojně v cukru moučkovém.
  8. Umístěte je na plech dostatečně od sebe.
  9. Sušenky pečte 11 až 12 minut, nebo dokud se okraje nezdají být pevné a středy stále měkké.
  10. Sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu a poté je přeneste na chladicí mřížku, aby zcela vychladly. Při chladnutí se sušenky mírně vyfouknou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang