Tequila sour je nádherně osvěžující sladký nápoj s pěnivou polevou! Je to mashup kyselého koktejlu z 20. let minulého století s margaritou.
Trik na bílkovou pěnu: Dry shake
Vaječné bílky se do nápojů přidávají už asi sto let. Proč? Pěna dodává na povrchu zábavnou pěnovou strukturu a bohatou, krémovou chuť (může také zmírnit štiplavost citrusů).
Jak získat tu nejlepší pěnu z vaječných bílků? Říká se tomu Dry Shake. To znamená, že ingredience nejprve protřepete bez ledu. To umožní, aby se bílkoviny ve vejci začaly rozpouštět a tvořit pěnu, místo aby je led zředil.
Poté přidáte led a znovu protřepete. Tím nápoj ochladíte a zpevníte pěnu. Přeceďte jej do sklenice a získáte hustou bílou pěnu. Tato technika se nepoužívá jen v tequila sour: uvidíte ji i v dalších koktejlech z bílku, jako je Gin Sour a Vodka Sour.
Existuje veganská náhrada vaječného bílku do koktejlů?
Je! Pokud jste zběhlí ve veganském vaření, pravděpodobně tušíte. Je to aquafaba. Aquafaba je tekutina, která je v plechovce cizrny. Protože je škrobovitá, může fungovat jako pojivo podobně jako vejce.
Dvě polévkové lžíce aquafaby se rovnají jednomu vaječnému bílku, v tomto receptu můžete použít 2 polévkové lžíce aquafaby jako ekvivalent skutečného vaječného bílku. Vytvoříte tak stejný typ pěny.
Ingredience
- 4 lžíce tequily reposado
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžičky agávového nektaru nebo sirupu
- 2 kapky Angostura bitters
- 1 vaječný bílek
- Na ozdobu: koktejlová třešeň a limetkový klín
Postup
- Do koktejlového šejkru bez ledu přidejte tequilu, citronovou šťávu, limetkovou šťávu, sirup, bitter a vaječný bílek.
- Protřepávejte 15 sekund.
- Do koktejlového šejkru přidejte led.
- Opět 30 sekund protřepávejte.
- Nápoj sceďte do sklenice.
- Pěna se shromáždí nahoře.
- Podávejte s klínkem limetky a koktejlovou třešní.