Tuňák Mornay (těstoviny s tuňákem) – recept

SalátyTěstovinové salátyTuňák
tunak-mornay-testoviny-s-tunakem-7595290

Tuňákový mornay je způsob, jak tuňáka z konzervy povýšit nad chmurný základ spíže a udělat z něj chutné rodinné jídlo. Je to tuňákový těstovinový nákyp s krémovou omáčkou, sladkými kukuřičnými lupínky a křupavou polevou.

Co je tuňák Mornay?

Tuňák Mornay je australský název pro těstoviny s tuňákem, které se připravují z konzervovaného tuňáka a těstovin v bílé krémové omáčce. Přidávají se do něj různé přísady – často kukuřice, někdy hrášek – a je posypaný něčím křupavým.

S čím podávat

Pokud ji nenabijete další zeleninou (vejdou se do ní asi 2 šálky navíc a část těstovin můžete nahradit další zeleninou), zkuste nějakou zeleninu nebo křupavý salát jako přílohu – jen pro doplnění.

Ingredience

  • 350 g těstovin penne
  • 40 g másla
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekaného
  • 4 lžíce hladké/celozrnné mouky
  • 1 litr mléka
  • 2 lžičky Vegety nebo kuřecího či zeleninového bujónu v prášku
  • 50 g parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 1/2 lžičky hořčice, cibule a česneku v prášku (poznámka 2)
  • 425 g tuňáka z konzervy, nejlépe v oleji, okapaného
  • 400 g kukuřice v konzervě, okapaná

Křupavá poleva:

  • 25 g másla, rozpuštěného
  • 60 g strouhanky
  • 25 g parmezánu, jemně nastrouhaného
  • 1/4 lžičky soli
  • petrželka nebo pažitka

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Smíchejte ingredience na křupavou polevu.
  3. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
  4. Poté je slijte, nechte mírně vychladnout a vraťte do hrnce.
  5. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni.
  6. Přidejte česnek a vařte 30 sekund.
  7. Přidejte mouku a vmíchejte ji do rozpuštěného másla.
  8. Za stálého šlehání postupně přilévejte asi 1/3 mléka.
  9. Jakmile je směs mouky a másla zapracována do mléka, přilijte zbývající mléko a šlehejte.
  10. Přidejte Vegetu, hořčici, cibuli a česnekový prášek, prošlehejte.
  11. Když se mléko začne zahřívat, neustále šlehejte, aby se bílá omáčka nepřichytila na dno.
  12. Po 4-5 minutách by měla být omáčka dostatečně hustá.
  13. Odstavte z plotny a vmíchejte parmezán.
  14. Přidejte tuňáka do těstovin a vidličkou ho rozdělte na větší kousky.
  15. Přidejte kukuřici, zalijte omáčkou a jemně promíchejte.
  16. Vyškrábejte je do zapékací misky a posypte křupavou polevou.
  17. Pečte 25 minut, dokud povrch nezezlátne a okraje nebudou bublat.
  18. Posypte pažitkou a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang