Dnešní den je tak prvním, kdy mi horečka se zimnicí daly vale (asi šly spolu pařit někam jinam, koukat na ohňostroj). Zkrátka na pořádání party opravdu nebyla jediná myšlenka. Nehledě na to, že bych nerada tuhle radost předala dál. A tak tu sedím. Schoulená v náručí svého muže, koukám na Cestu do Ameriky a píšu. O vánočce. O paní Vánočce. O nejlepší voňavé máslové vánočce pod sluncem! Když já bych si jí tak dala.

Máslová vánočka 

Ingredience:

  • 75 g zlatých rozinek nebo trochu méně
  • 75 g sušených brusinek nebo trochu méně
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce amaretta
  • 150 ml teplého mléka 
  • 100 g +1 lžíce krupicového cukru na kvásek
    25 g droždí
  • 500 g hladké mouky + případně trocha navíc na doladění struktury těsta
    1 sáček vanilkového cukru nebo 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka kardamomu
  • 3 žloutky
  • 125 g změklého másla

Na potření před upečením a posypání:

  • 1 rozšlehaný bílek (nebo celé vejce)
  • 75 g vyloupaných a nasekaných pistácií nebo trochu méně
  • 75 g mandlových lupínků (nebo oloupaných a nasekaných mandlí)

Na potření po upečení:

  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce amaretta
  • 1-2 lžíce moučkového cukru

Postup

Rozinky a brusinky propláchněte vroucí vodou a pak dejte nabobtnat do směsi rumu a amaretta. Ořechy zalijte vodou, díky namočení se nespálí. 

Do teplého mléka smíchaného se lžící cukru rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat tak 10-15 minut. Mezitím do mísy prosejte mouku a přisypte krupicový a vanilkový cukr (či přidejte semínka vanilkového lusku), sůl, muškátový oříšek a kardamom. Pak do mísy přistrouhejte kůru z citronu.

Nakonec přidejte žloutky, kvásek, okapané rozinky a brusinky (můžete přidat i trochu směsi rumu a amaretta) a pomocí robotu propracujte. Do lepivého těsta začněte po částech zapracovávat máslo. Nechte robot pracovat, dokud nezískáte krásně vláčné nelepivé těsto. Bude to chvíli trvat. V případě potřeby přidejte trochu mouky. Pak vyklopte na vál a propracujte ještě rukama.

Babička vždycky říkávala, že se kynuté těsto musí minimálně 400x prohníst. Takže přeji trpělivost a pevné svaly! Těsto dejte do čisté mísy, přikryjte suchou čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Musí zdvojnásobit objem. Bude to trvat asi 2 hodiny. Během kynutí ještě propracujte (jednou či dvakrát). 

Těsto s ovocem rozdělte na 9 stejných dílů. Z těch vyválejte dlouhé válečky (prameny). Nejprve upleťte spodní patro ze 4 pramenů. (Pokud nevíte, jak na to, podívejte se na Youtube – pod heslem vánočka z 9 určitě najdete plno tipů.) Začněte od středu a pleťte rovnou na plechu vyloženém papírem. Konce zahněte dospod. Střed patra zploštěte hřbetem ruky.

Posypte nasekanými pistáciemi a mandlemi – část ořechů můžete zapracovat do těsta spolu s rozinkami a brusinkami v bodě 1, ale prameny se pak snáze trhají. Druhé patro upleťte ze 3 pramenů, konce opět podhrňte dospod a celý cop položte do středu spodního patra. Přimáčkněte a opět udělejte hřbetem ruky rýhu uprostřed. Patra tím spojí. Opět posypte nasekanými pistáciemi a mandlemi. Poslední dva prameny stočte a položte na druhé patro. Volné konce zasuňte pod celou vánočku. 

Hotovou vánočku kolmo propíchejte prstem mezi záhyby horního stočeného patra. Nebojte se, díry po upečení zmizí. Vánočku také cikcak propíchejte špejlemi, abyste zabránili jejímu rozjetí do všech světových stran. Nechte ještě alespoň 30 minut kynout na plechu (klidně ovšem déle). Mezitím troubu vyhřejte na 200°C.

Po finálním vykynutí potřete rozšlehaným bílkem a posypte pistáciemi a mandlemi. Pečte nejprve 10 minut na 200°C a poté teplotu snižte na 160°C a pečte dalších 50 minut. Asi 10 minut před dopečením vytahejte špejle. Po upečení ještě za horka potřete směsí 1 lžíce vody, 1 lžíce rumu, 1 lžíce amaretta a 1-2 lžic moučkového cukru. Nechte vychladnout.

Poznámka: Pokud jste spíše na klasiku, bez obav vynechte brusinky, pistácie a amaretto.

A další tipem na vánočku může být vánočka ze špaldové mouky a žitného kvásku.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang