hot-cross-buns

Hot Cross Buns jsou sladké bulky, lehce okořeněné skořicí a muškátovým oříškem a posypané pikantními rozinkami. Tyto bulky byly původně saskou tradicí, která se stala velikonoční tradicí na oslavu Velkého pátku v anglosaských zemích.

Ingredience

  • 1/2 hrnku rozinek, rybízu nebo sušených brusinek + 1 hrnek vroucí vody
  • 3/4 hrnku velmi teplého mléka, rozděleného na 1/2 a 1/4 hrnku
  • 1/2 hrnku bílého cukru + 1/2 lžičky cukru
  • 1/4 hrnku (4 lžíce) másla, změklého 15 sekund v mikrovlnné troubě
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 2 velká vejce, dobře rozšlehaná
  • 3 a 1/2 hrnku neprosáté hladké mouky
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky (velká špetka) mletého muškátového oříšku

Na potření

  • 1 vejce dobře rozšleháme s 1 lžičkou vody

Na polevu

  • 1,5 hrnku moučkového cukru smíchaného s 2,5 lžičkami mléka

Postup

  1. V malé misce smíchejte rozinky s hrnkem vroucí vody. Nechte 10 minut odstát, poté sceďte a dejte stranou.
  2. Ve velké odměrce smíchejte 1/4 hrnku teplého mléka s 1/2 lžičky cukru a posypte droždím. Promíchejte a nechte odstát při pokojové teplotě, dokud nezačne bublat a nezdvojnásobí svůj objem (10 min).
  3. Ve velké míse (ideálně od kuchyňského robotu) smíchejte teplé mléko s cukrem, 4 lžícemi změklého másla a 1/2 lžičky soli. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte 2 dobře rozšlehaná vejce a směs vzešlého droždí. Vmíchejte 1/4 lžičky mleté skořice a špetku mletého muškátového oříšku.
  4. Pomocí hnětacího háku vmíchejte 3 a 1/2 hrnku mouky po jednom hrnku, dokud nevznikne měkké těsto. Hněťte 8-12 minut při rychlosti 2 nebo dokud není hladké a pružné. Těsto se bude stále trochu lepit na mísu, ale ne na prsty.
  5. Přidejte okapané rozinky a těsto přeneste do velké máslem vymazané mísy a obraťte jej tak, aby bylo máslem namazanou stranou nahoru. Přikryjte utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti 1,5 hodiny nebo do zdvojnásobení objemu.
  6. Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a rozkrojte ho na polovinu, pak pokračujte v krájení těsta, dokud nezískáte 12 stejně velkých kousků. Z těsta vyválejte kuličky a přeneste je do máslem vymazané hranaté formy. Přikryjte je utěrkou a nechte v teplé místnosti 30 minut kynout.
  7. Nyní si předehřejte troubu na 190 °C. Hojně je potřete vejcem a pečte 15-17 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout ve formě.
  8. Jakmile jsou bulky jen teplé (ne horké), smíchejte 0,5 hrnku moučkového cukru a asi 2,5 lžičky mléka. V případě potřeby můžete přidat více moučkového cukru na zahuštění.
  9. Přeneste polevu do zipového sáčku, odstřihněte špičku sáčku a trubičkou vytvarujte na každou z bulek kříž. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang