moucnik-panettone

Zpříjemněte si svátky domácím bochníkem panettone. Tento obohacený italský vánoční chléb se sušeným ovocem namočeným v rumu, citrusovými plody a mandlemi si snadno připravíte doma, a to díky časově úspornému tipu, že ho necháte přes noc kynout v chladničce.

Ingredience

Těsto:

  • 600 g celozrnné mouky, plus podle potřeby
  • 1 lžíce instantního droždí (o něco více než 1 balíček)
  • 2/3 šálku vody
  • 5 velkých vajec
  • Jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 68 g cukru
  • 2 lžičky vanilky
  • 1 a 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 170 g másla pokojové teploty na přípravu těsta
  • 15 g studeného másla na vrchní část těsta
  • Rostlinný olej ve spreji (na mísu na těsto)

Ovoce a ořechy:

  • 1/2 šálku tmavých rozinek
  • 1/2 šálku zlatých rozinek
  • 1/2 šálku nejkvalitnější kandované pomerančové kůry nebo kombinace sušeného ovoce, například meruněk, hrušek, brusinek nebo sušených třešní
  • 1/4 šálku tmavého rumu
  • 1/4 šálku horké vody
  • 1/2 šálku plátkovaných mandlí, volitelně

Postup

První den: Příprava těsta

  1. V míse stojanového mixéru smíchejte 1 hrnek mouky a 1 lžíci instantního droždí, dokud se nespojí. Přidejte vodu a promíchejte lžící. Mělo by mít konzistenci hustého dortového těsta. Mísu přikryjte plastovou fólií a nechte 45 minut kynout. Piškot by měl zdvojnásobit svůj objem.
  2. V malé misce smíchejte tmavé rozinky, zlaté rozinky, kandovanou pomerančovou kůru, rum a vodu. Přikryjte talířem a nechte přes noc namočit. Odměřte mandle a odměrku položte na talíř (abyste na ně nezapomněli).
  3. V míse prošlehejte zbývající mouku a sůl, dokud se nespojí.
  4. Jakmile piškot vykyne, přendejte mísu do stojanového mixéru vybaveného nástavcem s pádly. Nastavte jej na střední rychlost a přidávejte do piškotu vejce jedno po druhém, dokud se každé z nich nezapojí. Pokračujte při střední rychlosti a přidejte pomerančovou kůru, cukr a vanilku.
  5. Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidejte asi 2 a 1/2 šálku moučné směsi a mixujte asi 2 minuty, nebo dokud se nespojí. Možná budete muset oškrábat stěny mísy. Těsto by mělo být velmi měkké a pružné.
  6. Při nízkých otáčkách postupně přidávejte zbývajících 1 a 1/2 šálku mouky, dokud nebude zapracována.
  7. Přepněte na hnětací hák. Hněťte na nízkých otáčkách 8 minut, nebo dokud těsto nebude velmi hladké a pružné.
  8. Při nízkých otáčkách mixéru postupně přidávejte máslo po několika lžících, dokud se nezapracuje. Pokračujte v míchání hákem na těsto po dobu 3 minut, dokud těsto nebude hedvábné a lesklé.
  9. Pokud se vám zdá, že se stále extrémně lepí, přidejte postupně 1 až 4 lžíce mouky. Těsto by mělo být velmi měkké a stále lepivé a mělo by se jen stěží odlepovat od stěn mísy, ale ne od jejího dna.
  10. Těsto nechte v míse a uhněťte z něj kouli. Lehce ho postříkejte sprejem s rostlinným olejem a přímo na těsto položte kus plastové fólie. Nechte v chladničce kynout 8 hodin nebo až 2 dny.

Druhý den: Tvarování a pečení Panettone

  1. Formu na panettone položte na plech. Ovoce nechte okapat.
  2. Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte ho do plochého obdélníku. Na něj rovnoměrně rozprostřete okapané ovoce a mandle. Pomocí válečku silně přejeďte přes ovoce a ořechy, aby se zapracovaly do těsta.
  3. Podélné strany těsta pokrytého ovocem přeložte na třetiny. Vznikne obdélník. Poté přeložte spodní polovinu obdélníku tak, aby se setkala s horní a vytvořila čtverec. Čtverec vyválejte na tloušťku asi 3 cm.
  4. Přitáhněte rohy ke středu, abyste vytvořili kouli, a volné konce sepněte k sobě. Těsto obtočte rukama, aby se zakulatilo.
  5. Vložte těsto švem dolů do formy na panettone. Přikryjte ji igelitem a nechte na teplém místě kynout 1 a 1/2 až 2 hodiny, nebo dokud těsto nedosáhne horního okraje formy. Pokud je v místnosti chladno, může to trvat déle.
  6. Přibližně 30 minut předtím, než bude panettone připraven k pečení, postavte do spodní třetiny trouby rošt a předehřejte troubu na 180 °C.
  7. Když těsto vykyne, nařízněte ostrým vroubkovaným nožem mělký kříž od okraje k okraji. Do středu těsta položte studený plátek másla.
  8. Ztlumte troubu na 160 °C, pečte 30 minut. Poté přes něj volně položte kus alobalu, aby příliš nezhnědl. Pokračujte v pečení po dobu 40 až 45 minut nebo dokud nezíská zlatohnědou barvu.
  9. Vyjměte jej z trouby, přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout v papírové formě.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang