Jak zdravě sladit – hnědý třtinový cukr, melasa, slad a březový cukr

Zdraví

Třtinový cukr a melasa jsou ve srovnání s bílým cukrem u nás asi nejvíce používané. Březový cukr se naopak v tuzemsku teprve zabydluje a obilné slady mnoha lidem moc neříkají.

Jak alternativně a zdravě sladit?

Hnědý třtinový cukr

Hnědá barva cukru evokuje zdravější alternativu. Věděli jste však, že hnědý cukr není ve srovnání s bílým o moc zdravější? Proč je to tak? Hnědý je vlastně melasou zbarvený bílý cukr. Čím více melasy se přidá, tím tmavší hnědý cukr se vyprodukuje.

Melasa sama o sobě obsahuje živiny z cukrové třtiny, a proto je hnědý cukr ve srovnání s bílým o něco bohatší na minerály. Ve srovnání s bílým cukr je hnědý cukr mnohem sladší, takže ho do koláčů musíte přidat menší množství.

Obilné slady

Vyrábějí se ze zrn kukuřice, ječmene, rýže a pšenice. Takový cukr se vyrábí pomalým, přírodním procesem, kdy se zrna nechají naklíčit. Při klíčení vznikají enzymy, které štěpí škroby na jednoduché cukry.

Pak se semelou a vaří na požadovanou konzistenci. Jsou zdrojem vitaminu B6 a niacinu. Rýžový slad je ve srovnání s ječmenným méně výrazný, díky čemuž neovlivňuje chuť jídel.

Melasa

Lze ji koupit buď ve formě sirupu, nebo ve formě tužší hmoty. Má černou barvu a bohatou karamelovou chuť. Melasa je vlastně odpadní produkt, který vzniká při třetím vaření třtiny, v době kdy se cukr krystalizuje.

Tato melasa se nazývá „blackstrap“ melasa a má vyšší obsah železa. Další druhy melasy vznikají v procesu prvního a druhého vaření. Melasa má vysoký obsah minerálů, zejména železa, hořčíku, vápníku a také obsahuje měď, mangan a draslík.

Březový cukr

Myslíte si, že jde o přírodní cukr? Jeho název tak sice zní, ovšem proces díky kterému z březové kůry vznikne sladký bílý prášek, vůbec přirozený není. Březový cukr se označuje také jako tzv. xilit nebo xylitol, co už samo o sobě může navozovat chemický proces.

Z hlediska kvality se některé druhy vyrábějí z břízy, jiné se vyrábějí z klasů kukuřice. Ve srovnání s bílým cukrem však udržuje stabilní hladinu krevního cukru, navozuje pocit sytosti a neškodí zubům.

Kategorie:

Zdraví

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang