Jelikož se mi podařilo ukořistit největší poklad naší rodiny – babiččin sešit s recepty – napadlo mě, že se o ně podělím s vámi. Zároveň toho využiju a pokusím se vychytat poměry surovin, jelikož v naší rodině jsou všichni takoví machři, že dokážou uvařit podle receptu „hl. mouka, dkg cukru, vejce, máslo“, protože poměry přece ví každý. No, já mám do téhle úrovně ještě daleko a tak to pěkně všechno odměřím a sepíšu. A vás vezmu s sebou.

Pojďme tedy začít tuhle sérii prvním receptem na oblíbený superjednoduchý drobenkový koláč.

Potřebovat budete:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 máslo
  • 2 vejce
  • 300 ml podmáslí
  • 1 prdopeč (neboli prášek do pečiva)
  • špetka soli
  • ovoce na posypání

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte mouku s cukrem a na kostky nakrájené máslo. A teď se to musí rukama hníst, až se z toho udělá drobenka. Potom odeberte 3/4 hrnku a dejte stranou. Do zbylé směsi přidejte ostatní ingredience, těsto nalijte do máslem vymazané koláčové formy a posypte ovocem. Pak drobenkou a pečte cca 20 – 40 minut. Každá trouba peče jinak, tak sledujte okraje a drobenku. Až budou zlaté a bude to pěkně vonět z trouby, tak je to hotové.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang