Asijské kuře je lepkavé, sladké a pikantní – vše, co znáte a milujete na asijských jídlech. Marináda na asijské kuře dodá kuřeti chuť a lze ji připravovat na grilu, na sporáku nebo v troubě.
Skvělý asijský recept na gril
Co máte v jídelním plánu na tento týden? Pokud chystáte jídlo dopředu, tento recept je ideální volbou do jídelníčku. Stačí kuře a marinádu hodit do sáčku na zip a dát rovnou do mrazáku.
Podávejte s rýží a s pár šťavnatými plátky okurky.
Ingredience
- 750 g kuřecích stehenních řízků
 
Asijská marináda:
- 3 stroužky česneku, mletého
 - 2 lžičky zázvoru, čerstvě nastrouhaného
 - 2 lžíce sójové omáčky
 - 2 lžíce rajčatového kečupu
 - 2 lžíce ústřicové omáčky
 - 1 a 1/2 lžíce čínského vína na vaření
 - 1-3 lžíce Sriracha (pálivost upravte podle chuti)
 - 2 lžíce hnědého cukru
 - 1 lžička sezamového oleje
 
Přílohy:
- 2 lžičky oleje
 - Sezamová semínka
 - Drobně nakrájená šalotka
 - Nadrobno nakrájené červené chilli papričky
 
Postup
- Smíchejte ingredience na marinádu.
 - Přidejte kuře a promíchejte, aby se obalilo.
 - Marinujte v lednici minimálně 1 hodinu nebo až přes noc.
 - Na velké nepřilnavé pánvi nebo grilu rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
 - Přidejte kuře a smažte, dokud není z každé strany tmavě zlatavě hnědé.
 - Přendejte na talíř, volně zakryjte fólií.
 - Nechte 3 minuty odpočívat.
 - Podle potřeby ozdobte chilli papričkami, šalotkou a sezamovými semínky.
 - Podávejte s bílou rýží a plátky okurky.
 
Poznámky k receptu:
- Kuřecí maso – svíčková je skvělá, prsa také, ale nebudou tak lepkavá.
 - Česnek/zázvor – 1 lžička česnekového/zázvorového prášku (ale zkuste prosím použít čerstvý, je mnohem lepší. V asijské kuchyni se česnek/zázvor v prášku nepoužívá).
 - Sójová omáčka – světlá nebo tmavá také funguje. Místo sójové omáčky lze použít i rybí omáčku, ale její množství je třeba snížit na 1 a 1/2 lžíce (protože rybí omáčka je slanější).
 - Ústřicová omáčka – omáčka hoisin.
 - Čínské víno na vaření – asijské rýžové víno, které se běžně používá v asijské kuchyni. Mirin je vynikající alternativou. Jedná se o tajnou složku marinády! Nahraďte suchým sherry (nejlepší varianta), saké (další nejlepší varianta) nebo marsalou.
 - Chcete-li, aby marináda nebyla alkoholická, použijte 2 lžíce kuřecího vývaru/bujónu plus 1 lžíci ústřicové omáčky navíc.
 - Sriracha – vyměňte za jakoukoli jinou chilli pastu nebo jemně nasekané čerstvé chilli nebo prášek.
 - Hnědý cukr – bílý cukr, med nebo javorový sirup.
 - Sezamový olej – ten můžete vynechat.