Vanilkový dort s hruškovou náplní, pěnou z bílé čokolády a karamelizovanými pekanovými ořechy

Čokoládové dortyDezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyKrémy, polevy a náplněMagazínOvocné dortyPiškotové dortyZákusky

Určitě vám neunikla moje politováníhodná nečinnost. Egocentrický kouteček mé duše si teď libuje v tom, jak moc jsem vám chyběla, a spokojeností si pochrochtává. Ne, samozřejmě si dělám legraci. Vězte, že za mou nečekaně dlouhou odmlku nemůže ani má lenost (přestože ta je opravdu vyhlášená), ani má extrémní vytíženost, ale další epizoda ze seriálu M. versus tajemné síly vesmíru. 

Jak jinak si vysvětlit všechny (vesměs dost nešťastné) náhody, které vesmír mým směrem vysílá? Budou v tom dost ošklivé čáry nebo mimozemšťani, jinak to být nemůže! No dobře, možná je na vině moje LEHKÁ neobratnost

Rovnice byla asi takováto: angína a zánět dýchacích cest č. 1 x klacid + angína a zánět č. 2 x doxycyklin + až po kloub rozříznutý ukazováček levé ruky x stehování zaživa jehlou a nití + protitetanová injekce = M. mimo provoz na 14 dnů. A tenhle článek píšu 9 prsty už asi 4 dny. Jedním by mi to trvalo asi poloviční dobu, protože bych nemusela mazat tu tunu překlepů.

Jedna moudrá rada do života – na tvrdou patku chleba se vykašlete a ať vás ani nenapadne vzít si na ní ultratenký lehce zrezivělý cukrářský nůž (proto ta tetanovka) po babičce. Mohlo by to skončit krvavou lázní jako u nás doma. A když Vám pak budou cestou taxíkem na pohotovost slibovat, že dneska už se šije sešívačkou a je to šup, mohli byste být lehce zklamaní.

Nebo neschopní slova jako já, když si ta milá paní doktorka, která mi strhla náplast a krví slepený obvaz jedním jemným pohybem a elegantně se vyhnula spršce čerstvé krve, začala vyrovnávat na sterilní tácek jehly s navlečenými nitěmi. Pohádky o znecitlivujících injekcích taky přenechte dětem! Na dobrou noc ideální.

Nebudu vám lhát, dalo mi dost zabrat, abych zachovala dekorum. Rozbrečela jsem se až druhý den, když jsem ruku rozvázala. Stačil jediný pohled a já začala chrlit slzy jako hrachy na všechny strany, štkajíc něco ve smyslu „Ale já vůbec nejsem statečná, beeeeeeeee! Ani trochu. Teď určitě chytím sněť a celej prst mi začne černat a pak mi ho budou muset vzít a… A vůbec!

A už teď divnou barvu (jo, to fakt měl – potřeli mi ho totiž desinfekcí, která měla barvu zhruba jako plíseň, což jsem samozřejmě nevzala v úvahu a obávala se nejhoršího a zlehka panikařila a přeháněla a asi si to dovedete představit) a už to nejspíš začalo. A už je nejspíš pozdě. A já vůbec nejsem statečná“. 

Od té doby všechno datlím jedním prstem (vlastně těmi 9 – ty ostatní se mu do toho totiž pletou a celý proces značně zdržují, zatímco ten onen dotyčný marod trčí strnule do prostoru a vypadá jako tykadlo). Takže čekám až ten zmasakrovaný nebožák bude vypadat zase jako normální prst a ne jako vrcholné Frankensteinovo dílko

Samozřejmě jsem ani nepekla (a ani nemyla nádobí a neuklízela). Ráda bych řekla, že jsem ani nejedla, protože to by mi fakt hodně prospělo, ale to bych dost kecala. 

Nicméně, přestože jsem nic nepekla, jeden recept pro vás mám. Schovávám si ho už od září a myslím, že teď je ten pravý čas ho oprášit. Není asi závratně inovátorský, protože různé jeho součásti se už na blogu objevily, ale když je spojíte dohromady, vznikne něco tak dokonalého, že už jiný dezert snad ani chtít nebudete.

Jeho příprava vás bude stát pár hodin práce, ale věřte mi, stojí za veškerý čas světa! Jste napnutí? Tak tedy, tady je recept na vanilkový dort se šťavnatou hruškovou náplní vonící po kardamomu, pěnou z bílé čokolády se špetkou vanilky, zdobený svěžím hruškovým mascarpone a posypaný křupavými karamelizovanými pekanovými ořechy

Vanilkový dort s hruškovou nápní se špetkou kardamomu, pěnou s bílou čokoládou a vanilkou a karamelizovanými pekanovými ořechy 

Ingredience: 

  • 2 vejce 
  • 30 ml rostlinného oleje 
  • 45 ml studené vody 
  • 50 g cukru 
  • 1 špetka soli 
  • kůra z ½ citronu 
  • 1 lžička vanilkové pasty 
  • 77 g hladké mouky 
  • ½ lžičky prášku do pečiva 

Hrušková náplň:

  • 3 hrušky 
  • 1 lžička mletého kardamomu 
  • 2 hrnky vody 
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku 
  • 2 lžíce cukru (případně více, podle sladkosti hrušek) 
  • 3 plátky želatiny 

Pěna z bílé čokolády:

  • 180 g bílé čokolády (já použila Callebaut)
  • 90 ml polotučného mléka 
  • 90 ml smetany ke šlehání 
  • 4 žloutky (70 g) 
  • 20 g cukru 
  • 10 g želatiny (plátky nebo prášek) 
  • 250 g ušlehané smetany ke šlehání 

Hruškové mascarpone:

  • 200 g mascarpone 
  • 125 ml smetany 
  • 3 lžíce rozmixovaných kořeněných hrušek 
  • 2 lžička moučkového cukru 

Na ozdobu hrst nadrcených pekanových ořechů a jedna lžíce krupicového cukru. 

Postup

Troubu rozehřejte na 180°C a formu vyložte pečícím papírem (i boky). Mouku, prášek do pečiva, cukr (bez jedné lžíce) a sůl prosyjte přes síto. Z bílků a lžíce cukru vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky, olej, vodu, vanilku a citronovou kůru vyšlehejte do nadýchané pěny. Žloutkovou směs spojte s moučnou a nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.

Vlijte do formy a pečte 10 – 15 minut. Upečený korpus nechte vychladnout ve formě a poté vyjměte a seřízněte do roviny. Korpus vložte do ráfku (může být vyložený papírem na pečení nebo pruhem fólie). 

Hrušky oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Vložte je do hrnce, zalijte 1 a ½ hrnku vody, přes sítko přisypte kardamom a poduste doměkka (zhruba 15 minut, záleží na zralosti). Ve zbytku vody rozmíchejte škrob nebo pudink. Když jsou hrušky měkké, přilijte škrob a 2 minuty povařte. Stáhněte z plotny.

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat a poté jí rozpusťte v rendlíku nebo mikrovlnné troubě a důkladně vmíchejte do horkých hrušek. Odeberte 2 – 3 lžíce směsi na později. Zbytek nalijte na připravený korpus v ráfku, nechte zchladnout a poté dejte ztuhnout na několik hodin (minimálně 2) do ledničky. 

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Mléko a smetanu přiveďte k varu. Žloutky a cukr prošlehejte. Na žloutky nalijte horkou směs mléka a smetany, promíchejte a ihned vlijte zpět do hrnce a zahřejte na 85°C. Stáhněte z plotny, smíchejte s čokoládou a vmíchejte rozpuštěnou želatinu.

Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a smíchejte s ušlehanou smetanou. Nalijte na připravený korpus s dokonale ztuhlou hruškovou náplní, urovnejte povrch a vraťte zpět do ledničky (opět na několik hodin – minimálně dvě, ideálně přes noc). 

Mascarpone vyšlehejte se smetanou do pevného krému. Do něj zašlehejte rozmixované hrušky a případně doslaďte. Krémem ozdobte dort. 

Do pánve vsypte cukr a nechte ho zkaramelizovat, poté vsypte ořechy, lehce je opražte a obalte je v karamelu. Dejte vychladnout a poté jimi ozdobte dort.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang