baclava

Baklava je lahodný řecký dezert složený z vrstev křupavého filo těsta, medu a ořechů, jehož příprava je velmi snadná.

Ingredience

  • 1 balení těsta filo
  • 450 g nasekaných ořechů
  • 1 šálek másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku medu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Pečicí formu vymažte máslem. Nasekejte ořechy a promíchejte je se skořicí. Odložte stranou.
  2. Rozbalte filo těsto. Celou hromádku rozřízněte na polovinu. Přikryjte těsto navlhčenou utěrkou, aby se při práci nevysušilo.
  3. Dva plátky těsta vložte do formy a důkladně je potřete máslem. Postup opakujte, dokud nebudete mít na sobě 8 vrstev těsta potřených máslem.
  4. Navrch nasypte 2 až 3 lžíce ořechové směsi, na ni dejte dva pláty těsta, máslo, ořechy a takto postupně vrstvěte. Vrchní vrstva by měla být asi z 6-8 plátů.
  5. Ostrým nožem nakrájejte kosočtverce nebo čtverce až na dno formy. Pečte asi 50 minut, dokud není baklava zlatavá a křupavá.
  6. Během pečení baklavy připravte omáčku: Svařte cukr a vodu, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte vanilku a med. Vařte asi 20 minut.
  7. Vyjměte baklavu z trouby a ihned ji přelijte omáčkou. Nechte vychladnout odkrytou, protože zabalená se rozmočí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang