batatovy-krem

V této polévce skvěle vyvážíte sladkou a slanou chuť díky cibuli, česneku, cibuli a pórku spolu s trochou muškátového oříšku a skořice. Můžete ji připravit i bez mléčných výrobků, použijte buď více vývaru, nebo rostlinné mléko.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 střední cibule, nakrájená na kousky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kousky
  • 1 střední pórek, pouze bílá a světle zelená část, nakrájený na plátky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 2 batáty, oloupané, nakrájené na centimetrové kousky
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 tyčinka skořice vcelku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 hrnku husté smetany
  • 3/4 hrnku mléka
  • Sůl
  • Pepř
  • 1/4 hrnku zakysané smetany nebo obyčejného jogurtu

Postup

  1. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci se silným dnem na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji 3 až 4 minuty, poté přidejte celer a pórek a smažte dalších 5 minut do změknutí. Přidejte česnek a vařte ještě minutu.
  2. Přidejte batáty, kuřecí vývar, skořici a muškátový oříšek. Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte odkryté, dokud se batáty nedají snadno propíchnout vidličkou, asi 20 minut.
  3. Vyjměte skořici a polévku rozmixujte ponorným mixérem.
  4. Do polévky přidejte smetanu a mléko. Zahřívejte na střední teplotu, dokud se polévka nezačne prohřívat. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
  5. Polévku posypte dalším černým pepřem a při podávání do ní zašlehejte trochu vodou zředěné zakysané smetany nebo jogurtu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang