Celozrnný perník se švestkami

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníkyPerníky

 

Tento perník je inspirovaný z vánočního jarmarku ve Wlaštovce. Dělá se ze špaldové celozrnné mouky, nicméně je možné vyzkoušet i pšeničnou celozrnnou v kombinaci s bílou hladkou moukou. V původním receptu byla dvě vejce, které v tomto receptu nejsou – přesto je perník vláčný a chutný. Experimentování se meze nekladou.

Suroviny:

  • 3 hrnky mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 250 ml mléka (rostlinné nebo kravské, případně o něco víc – podle konzistence těsta)
  • 1 hrnek oleje
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce melasy
  • 1 malá sklenice kompotovaných švestek rozemletých na jemno nebo povidel či zavařeniny
  • koření: mletá skořice, mletý badyán a hřebíček nebo koření do perníku, vlašské ořechy/mandle, rozinky

Příprava: 

  • Všechny suroviny na těsto smíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou či kokosem. 
  • Pečte při 160 °C asi 50–60 minut. 
  • Perník by měl mít lepivou a vlhkou konzistenci, čím vlhčí a lepivější, tím lepší.

Tento celozrnný perník se švestkami strčí hravě do kapsy obyčejný švestkový koláč nebo švestkový koláč s tvarohem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang