Dneska mám pro vás recept, kterému buď zcela podlehnete a budete ho věrně milovat do skonání světa nebo ho budete nenávidět žárem tisíce sluncí. Cheesecake z arašídového másla s bílou čokoládou a lahodným vírem z džemu a amaretta.

Cheesecake ve všech podobách je delikatesa. Ten z arašídového másla s bílou čokoládou však vede.

Ovšem tuším, že někteří z vás se při zmínce arašídového másla a bílé čokolády lehce oklepe. Já vím, já vím, taky jsem si lásku k arašídovému máslu i k bílé čokoládě musela vypěstovat jako křehkou květinku (ovšem teď už je to nezničitelný plevel). Nenutím vás, jen vám říkám, že až tenhle cheesecake ochutnáte, pochopíte, že už bez něj nemůžete žít.

TIP: Pokud nechcete rozpalovat troubu, můžete vyzkoušet i nepečený cheesecake.

Cheesecake s arašídovým máslem, bílou čokoládou a džemem

Ingredience (na malý cheesecake o průměru 20 cm):

Korpus:

  • 70 g digestive sušenek (kupuji v M&S, ale poslouží i věnečky nebo BeBe sušenky)
  • 25 g hořké čokolády
  • 25 g másla

Cheesecake:

  • 2 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 250 g Philadelphie (nebo jiného krémového sýra)
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 200 g hladkého arašídového másla
  • 75 g bílé čokolády

Marmeládový vír:

  • 1/2 skleničky oblíbeného džemu či marmelády (já měla lesní ovoce)
  • 1 lžíce amaretta

Postup

1) Troubu předehřejte na 170 °C. Nejdříve poctivě nadrťte sušenky, poté rozpusťte hořkou čokoládu (nad vodní parou) a máslo a oboje nalijte na sušenky a promíchejte. Vzniklou směs napěchujte na dno dortové formy a takto připravený korpus 10 minut předpečte. 

2) Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny, následně zašlehejte krémový sýr, tvaroh i arašídové máslo. Bílou čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni (fakt bacha, je to potvora nevyzpytatelná) a také jí opatrně zašlehejte do sýrové směsi. Takto připravený krém nalijte na předpečený korpus. 

3) Džem rozmíchejte s amarettem a lžičkou nakapejte na sýrový krém. Pomocí párátka vytvořte vír (tzv. swirl). 

4) Teplotu v troubě snižte na 140 °C a na dno trouby položte pekáček s vroucí vodou. Připravený cheesecake položte na střední mřížku a pečte 45 minut až 1 hodinu. Upečený cheesecake bude mít zpevněný povrch, ale stále třaslavou konzistenci. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a zajistěte je vařečkou a nechte cheesecake 1 hodinu chladnout uvnitř. Poté ho vyndejte, nechte úplně vychladnout a poté uložte do ledničky.

Pozn.: 

  • Cheesecake má tendenci praskat, takže je dobré zvlhčit atmosféru v troubě. Máte dvě možnosti, jak toho docílit. Buď formu s dortem pořádně obalíte alobalem a posadíte přímo do vodní lázně nebo na dno trouby posadíte pekáček či plech s vodou.
  • Je také důležité nezapomenout snížit teplotu v troubě ze 170 °C na 140 °C, protože příliš vysoká teplota v troubě také způsobuje popraskání povrchu, jak bohužel vidíte na fotkách.
  • Cheesecake by měl být před krájením dokonale vychlazený (minimálně pár hodin v lednici!), což jsem kvůli nedostatku času nemohla dodržet a proto je chudák takový celý nesoudržný.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang