frank-zhang-o2exgqiyvow-unsplash

Máte chuť na něco lehkého k odpolední kávě s přáteli? Tento recept na citronové řezy je velmi lehkým a zároveň chutným dezertem, kde se snoubí sladká chuť s lehkou kyselostí.

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: 55 min
Počet řezů: 20
Obtížnost: Střední

Ingredience

Na korpus:

  • 250 g nesoleného másla, pokojové teploty
  • 112 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1/8 lžičky soli

Na náplň:

  • 6 extra velkých vajec při pokojové teplotě
  • 675 g moučkového cukru
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry (ze 4 až 6 citronů)
  • 240 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 150 g hladké mouky
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Pro přípravu křehkého těsta utřete v míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem máslo a moučkový cukr do světlé pěny. Smíchejte hladkou mouku a sůl a při nízkém stupni mixéru ji přidávejte do másla, dokud se nepromísí.
  2. Vyklopte těsto na dobře pomoučněnou desku a shrňte ho do kuličky. Těsto zploštíme pomoučenýma rukama a vtlačíme ho do formy o rozměrech 23 × 33 × 5 cm, přičemž na všech stranách vytvoříme 0,5 cm okraj. Vychladíme.
  3. Těsto pečte 15 až 20 minut, dokud velmi lehce nezhnědne. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Troubu nechte zapnutou.
  4. Na náplň ušlehejte vejce, moučkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu a hladkou mouku. Nalijte náplň na základ z křehkého těsta a pečte 30 až 35 minut, dokud neztuhne.
  5. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nakrájejte na čtverce nebo trojúhelníky a posypte je moučkovým cukrem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang