domaci-baklava-recept

Baklavu si nemusíte nutně kupovat jen ve specializovaných prodejnách a restauracích. Díky tomuto receptu si lahodnou a sladkou baklavu připravíte snadno doma.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 1 hodina 15 minut
  • Celkem: 2 hodiny 15 minut

Ingredience

  • 1 balení filo těsta
  • 1 a 1/4 šálku nesoleného másla
  • 4 šálky vlašských ořechů, jemně nasekaných
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 šálek cukru krystal
  • 2 lžíce citronové šťávy nebo šťáva z 1/2 citronu
  • 3/4 šálku vody
  • 1/2 šálku medu

Postup

  1. Těsto filo upravte tak, aby se vešlo do zapékací mísy.
  2. Dno a stěny vhodné nepřilnavé formy vymažte máslem.
  3. Začněte medovou omáčkou (která potřebuje čas na vychladnutí, protože se baklava peče): Ve středně velkém hrnci smíchejte 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku medu, 2 lžíce citronové šťávy a 3/4 hrnku vody.
  4. Přiveďte k varu na středním ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí, poté snižte teplotu na nízkou a vařte další 4 minuty bez míchání. Odstavte z ohně a nechte sirup vychladnout, zatímco připravujete baklavu.
  5. Předehřejte troubu na 175 ˚C.
  6. Vlašské ořechy rozmixujte v kuchyňském robotu nebo je rozemelte nahrubo/drobně nasekejte. Ve středně velké míse smíchejte 4 hrnky jemně nasekaných vlašských ořechů a 1 lžičku skořice.
  7. Vložte 10 plátů filo těsta do pečicí formy jeden po druhém a každý plát před přidáním dalšího potřete máslem. Zbývající filo nechte po celou dobu přikryté vlhkou utěrkou.
  8. Na filo těsto rozetřete asi 1/5 ořechové směsi (asi 3/4 hrnku).
  9. Přidejte 5 máslem potřených plátů fila a poté další vrstvu ořechů. Opakujte čtyřikrát. Nakonec položíme 10 vrstev máslem potřených plátů filo těsta. Samotný vršek potřete máslem.
  10. Těsto nakrájejte na širší proužky a poté je diagonálně rozřízněte tak, aby vznikly kosočtverce. Pečte po dobu 1 hodiny a 15 minut nebo dokud vrcholky nezezlátnou.
  11. Vyjměte z trouby a ihned horkou baklavu rovnoměrně přelijte lžící vychladlého sirupu (uslyšíte, jak syčí). Tím zajistíte, že zůstane křupavá, a ne rozmočená.
  12. Baklavu nechte zcela vychladnout, odkrytou a při pokojové teplotě. Nejlepších výsledků dosáhnete, když baklavu necháte 4-6 hodin nebo přes noc při pokojové teplotě, aby sirup pronikl do vrstev a změkl.
  13. Skladujte při pokojové teplotě přikryté utěrkou 1 až 2 týdny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang