čokoládový sušenkový dort

Dort s čokoládovými sušenkami hodný oslavy, zdobený čokoládovou polevou a posypem.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 až 25 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 8 až 10

Ingredience

Na dort

  • sprej na vaření
  • 8 lžic nesoleného másla
  • 2/3 šálku baleného světlého hnědého cukru
  • 1/3 šálku krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1 šálek plus 2 polévkové lžíce polosladkých čokoládových lupínků, rozděleno

Na polevu

  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžíce plus 1 lžička mléka
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 lžíce duhového posypu

Postup

  1. Připravte základ pro dort: vložte 1 tyčinku nesoleného másla do mísy stojanového mixéru s pádlovým nástavcem na základ sušenek (nebo do velké mísy, pokud používáte elektrický ruční mixér) a 4 lžíce nesoleného másla na polevu na pult.
  2. Nechte při pokojové teplotě odležet, dokud nezměkne, asi 45 minut.
  3. Postavte doprostřed trouby mřížku a vyhřejte troubu na 170 °C.
  4. Natřete 1 kulatou dortovou formu sprejem na pečení a její dno vyložte kulatým pečicím papírem.
  5. Do mísy s máslem přidejte 2/3 šálku baleného světle hnědého cukru a 1/3 šálku cukru krystal.
  6. Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud nebude světlé a nadýchané, 2 až 3 minuty.
  7. Postupně zašlehejte 2 velká vejce, přičemž počkejte, až se první vejce zcela zapracuje, a teprve poté zašlehejte druhé vejce.
  8. Přidejte 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu a šlehejte jen do spojení, 1 minutu.
  9. Vypněte mixér. Přidejte 2 šálky hladké mouky, 1 lžičku soli a 3/4 lžičky jedlé sody.
  10. Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí, 1 až 2 minuty.
  11. Ručně vmíchejte 1 šálek polosladkých čokoládových lupínků.
  12. Těsto přeneste do formy a rukama ho vytlačte do rovnoměrné vrstvy.
  13. Pokud se těsto příliš lepí, lehce potřete ruce sprejem na vaření.
  14. Posypte ho zbývajícími 2 lžícemi čokoládových lupínků.
  15. Pečte, dokud povrch lehce nezhnědne a přestane se lesknout, 20 až 25 minut.
  16. Položte pánev na drátěnou mřížku a nechte sušenky na pánvi zcela vychladnout.
  17. Připravte polevu: vložte 4 lžíce nesoleného másla pokojové teploty do čisté mísy stojanového mixéru s nástavcem na šlehání (případně použijte elektrický ruční mixér a velkou mísu).
  18. Přidejte 2 lžíce neslazeného kakaového prášku, 1 lžíci plus 1 lžičku mléka a 1/4 lžičky vanilkového extraktu.
  19. Šlehejte při nízkých otáčkách do hladka 2 až 3 minuty.
  20. Vypněte mixér.
  21. Přidejte 1 šálek moučkového cukru a míchejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí, 1 až 2 minuty.
  22. Zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud není poleva lehká, nadýchaná a nezdvojnásobí svůj objem, přičemž v polovině šlehání seškrábejte stěny mísy, celkem 1 až 2 minuty.
  23. Přeneste polevu do zdobicího sáčku opatřeného hvězdicovou špičkou nebo do sáčku se zipem a dejte stranou.
  24. Sestavte dort: sušenkový dort vyjměte z formy a vyhoďte papír.
  25. Dort položte na dortový stojan nebo servírovací talíř.
  26. Na okraj dortu naneste malé ozdobné kopečky polevy.
  27. Kopečky polevy a sušenku posypte 2 lžícemi duhového posypu.
  28. Zbytky sušenkového dortu skladujte volně přikryté plastovou fólií při pokojové teplotě až 3 dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang