Cuketová polévka se zázvorem

Polévky

Cuketová polévka se zázvorem udělá radost těm, kteří hledají něco lehké a zdravé pro trávení a zejména těm, kteří mají pocit, že na ně něco „leze“.

Zázvor zahřívá a pomáhá v boji proti bacilům, které jsou všude kolem nás. Cuketa, kuřecí prsa, suché víno a ostatní ingredience jen umocní vynikající chuť této polévky.

Ingredience

  • 30 g čerstvého zázvoru
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 200 kuřecích prsou (nakrájených na malé kostičky)
  • hrst sušených hub
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 1 větší cuketa (příp. 2 malé cukety)
  • 1 PL škrobu (šťávy) z čerstvého bramboru
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 2 hrsti pohankových vloček (příp. nudlí)
  • 2 PL šťávy z citronu

Postup

  • Sušené houby namočíme na cca 10 minut do vody.
  • Na kostičky nakrájený zázvor zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme do zlatova.
  • Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí prsa a opékáme cca 5 minut.
  • Houby scedíme a přidáme je do masa, promícháme, ochutíme solí, sojovou omáčkou a vínem. Přikryjeme a dusíme cca 10 minut.
  • Cukety nakrájíme, přidáme k masu a podle potřeby zahustíme šťávou z brambor.
  • Tuto směs následně zalijeme zeleninovým vývarem a dále vaříme cca 10 minut.
  • Na konec přidáme nudle a vaříme ještě cca 3 minuty.
  • Polévku odstavíme, dochutíme šťávou z citronu a případně i solí.
  • Cuketová polévka se může podávat s najemno nakrájenou zelenou cibulkou.

Zdravotní účinky zázvoru

  • Podporuje trávení, působí spazmolyticky na hladké svalstvo trávicího ústrojí, zvyšuje produkci žluči, pomáhá při nadýmání.
  • Příznivě působí proti nevolnosti, omezuje růst bakterie Helicobacter pylori.
  • Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
  • Antiseptikum, antivirotikum, antibakteriální.
  • Prevence chřipkových onemocnění, zejména střevní chřipka, pomáhá při zánětech dýchacích cest.
  • Podporuje cirkulaci krve.
  • Tlumí bolest.

Kategorie:

Polévky

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang