Dhal z červené čočky

Luštěniny

Tento snadný indický dal je hotový za méně než hodinu a je z něj sytý vegetariánský oběd nebo večeře. Podávejte s rýží nebo chlebem naan. Tato polévka se také dobře uchovává a lze ji zmrazit až na tři měsíce.

Příprava

Příprava 10 minut
Vaření 30 minut
Celkem 40 minut
Porce: 4

Chcete-li vytvořit česnekovou pastu, nasekejte česnek nadrobno, pak ho posypte trochou košer soli (aby působil jako brusivo) a rozdrťte ho stranou velkého sekacího nože nad směsí, dokud se česnek nerozpadne a nezíská podobu pasty.

Složení

  • 1 šálek červené čočky
  • 3 šálky vody
  • 3 rajčata
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 1/2 šálku nadrobno nakrájené bílé nebo žluté cibule
  • 2 středně velké stroužky česneku, jemně nasekané a připravené na pastu
  • 2 čajové lžičky bengálské směsi pěti koření (panch phoron) NEBO 1/2 čajové lžičky semínek černuchy nebo černého (nebo bílého) sezamu, 1/2 čajové lžičky kmínu, 1/2 čajové lžičky fenyklu, 1/2 čajové lžičky hořčice
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička košer soli a další podle chuti
  • 1 limetka, odšťavněná (asi 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy)
  • 8 snítek koriandru, zbavených stonků a nasekaných
  • vařená rýže basmati, volitelně

Postup

Uvařte čočku: Vložte šálek červené čočky do kovového síta. Dobře ji propláchněte studenou vodou. Očištěnou čočku nasypte do středně velké pánve. Přidejte 3 šálky vody. Čočku a vodu přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 10 minut nebo dokud čočka nezměkne.

Rajčata blanšírujte a nakrájejte:
Zatímco se čočka vaří, přiveďte k varu samostatný malý hrnec s vodou. Ostrým nožem nařízněte slupku rajčat do tvaru písmene „X“. Vložte rajčata do vroucí vody a blanšírujte je jednu minutu.

Rajčata vyjměte do mísy, aby vychladla. Po vychladnutí rajčata oloupejte, vyřízněte a vyhoďte tvrdý konec stopky. Rajčata nakrájejte nebo rozmačkejte a dejte stranou.

Osmahněte cibuli s kořením: Poté, co se čočka vařila alespoň 5 minut, začněte připravovat cibuli a koření. Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli. Vařte, dokud nezprůsvitní, asi 3 minuty.

Přidejte česnekovou pastu a za stálého míchání vařte ještě 1 minutu, přičemž dbejte na to, aby se česnek nepřipálil. Přidejte bengálské koření. Vařte a míchejte další 2-3 minuty. Přidejte bobkový list a kurkumu. Promíchejte.

Přidejte uvařenou čočku: K cibuli a koření přidejte uvařenou čočku spolu s vodou z vaření čočky. Přidejte sůl. Vařte 10 minut. Přidejte limetkovou šťávu a rajčata. Vařte dalších 3-5 minut. V případě potřeby upravte sůl.

Vmíchejte nasekaný koriandr a stáhněte z ohně. Ozdobte dalším nasekaným koriandrem. Podávejte s rýží basmati nebo chlebem naan.

NUTRIČNÍ ÚDAJE NA PORCI

  • 230 KALORIÍ
  • 4 g TUK
  • 39 g SACHARIDY
  • 13 g BÍLKOVINY

Kategorie:

Luštěniny

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang