Ještě než se pustím do všech těch vánočních radostí, mám pro vás jeden ultra jednoduchý recept na božskou víkendovou snídani. A když píšu jednoduchý, tak až tak, že by ji zvládlo připravit snad i pětileté dítě. Tedy za podmínky, že netrpí zvláštní fascinací ohněm a rozpálenými věcmi a nemá tendenci na ně sahat, jako mé pětileté já. V tom případě bych ho možná nechala jen připravit těstíčko a namáčet plátky chleba a kolem pánve utvořila dvoumetrovou ochrannou oblast.
Každopádně francouzské tousty se teď dělí o pomyslné výsluní s palačinkou Dutch baby pancake. Asi proto, že v obou případech servírujete báječnou snídani během 25 minut. Jo a ještě jsem učinila objev! Nejlepší je na tyhle tousty večerní chlebík. Ne, tenhle příšerný název jsem nevymyslela. Tak se tahle věc, kterou najdete v obchodech v regálech u balených chlebů, skutečně jmenuje.
Je to takové vzduchové měkké nic se semínky, které podle výrobce obsahuje hodně moc proteinů a hodně málo sacharidů, jakože low carb dieta, fitness a tak. Funkci chleba to příliš neplní, poněvadž pomalu nedrží tvar a zátěž jednoho plátku šunky by mohla být smrtící, ale namočte to do těstíčka a opečte a…
Ó můj bože! Dokonalost. Navíc můžete mít dobrý pocit, protože máte snídani plnou proteinů (teda nebýt toho javorového sirupu pochopitelně)! Takže takový hřích-nehřích. Já jsem vždycky chtěla být chytrou horákyní.
Francouzské tousty s kardamomem, vanilkou a kapkou růžové vody
Ingredience:
- 3 vejce
- 200 ml mléka (můžete použít i mandlové, sojové, rýžové)
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 1/2-1 lžička mletého kardamomu
- 1/2 lžičky růžové vody
- 1 balíček večerního chlebíku nebo sendvičového chleba
- olej nebo máslo na vytření pánve
K podávání:
- zakysaná smetana
- čerstvé ovoce
- javorový sirup
Postup
Vejce, mléko, vanilkovou pastu, kardamom a růžovou vodu prošlehejte dohladka. Těstíčko můžete i osladit trochou stévie nebo moučkového cukru, ale vzhledem k tomu, že hotové francouzské tousty na závěr polijete javorovým sirupem, není to vůbec nutné. Rozpalte pánev a vymažte jí kouskem másla nebo olejem. Plátky chleba postupně namáčejte do těstíčka a opékejte dozlatova z obou stran. Francouzské tousty podávejte s čerstvým ovocem, kopečkem zakysané smetany a polité javorovým sirupem.
Redakce Receptik.cz