Gurmánské houbové rizoto

Rizoto

Autentické rizoto v italském stylu, které se vaří pomalu a bolestivě, ale stojí to za to. Skvěle doplňuje grilovaná masa a kuřecí pokrmy. Rýži zkontrolujte kousnutím do ní. Měla by být mírně al dente.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 45 minut

Do rizota lze přidat nejrůznější chutné přísady. Houby dodávají rizotu zemitou, pikantní chuť, díky které se hodí jako doplněk k hlavním jídlům, jako je pečené kuře, vepřové nebo hovězí maso. Italské houbové rizoto lze podávat jako přílohu, hlavní jídlo nebo jako předkrm k vícechodovému menu.

Ingredience

  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kg žampionů nakrájených na tenké plátky
  • 2 střední šalotky, nakrájené na kostičky
  • 2 šálky rýže
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce jemně nasekané pažitky
  • ⅓ šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

Zahřejte vývar v hrnci na mírném ohni. Mezitím zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na středním ohni. Přidejte houby; vařte a míchejte, dokud nezměknou, asi 3 minuty. Houby i s tekutinou vyjměte do mísy a dejte stranou.

Do hrnce přidejte zbývající 1 lžíci olivového oleje. Vmíchejte šalotku a vařte 1 minutu. Přidejte rýži; vařte a míchejte, dokud se rýže neobalí olejem a nezíská světlou, zlatavou barvu, asi 2 minuty.

Přilijte víno a neustále míchejte, dokud se víno zcela nevstřebá. Přidejte půl šálku teplého vývaru k rýži a míchejte, dokud se vývar nevstřebá. Pokračujte v přidávání vývaru za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá a rýže není měkká, ale pevná na skus, asi 15 až 20 minut.

Odstavte z ohně. Vmíchejte odstáté houby a jejich tekutinu, máslo, pažitku a parmazán. Osolte a opepřete a ihned podávejte.

Výživové údaje na jednu porci

  • 431 kalorií
  • bílkoviny 11,3 g
  • sacharidy 56,6 g
  • tuk 16,6 g
  • cholesterol 29,3 mg
  • sodík 1130,8 mg

Kategorie:

Rizoto

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang