Jak uvařit dokonalou hnědou rýži – recept

PřílohyRýže

Jakmile jednou vyzkoušíte tuto jednoduchou techniku, už nikdy nebudete chtít vařit hnědou rýži jiným způsobem. Nepotřebujete k ní rýžovar ani žádné další speciální vybavení. Tento recept můžete podle potřeby zvýšit nebo snížit. Základní poměr je 1 díl hnědé rýže na 6 dílů vody, čímž získáte 3 šálky vařené rýže.

Příprava

  • Příprava: 2 minuty
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 3 šálky

Ingredience

  • 1 šálek hnědé rýže (hodí se krátkozrnná, střednězrnná nebo dlouhozrnná hnědá rýže)
  • 6 šálků vody
  • sůl
  • sójová omáčka nebo jiné požadované koření dle chuti

Postup

  1. Přivedeme k varu velký hrnec vody. Na 1 šálek rýže použijeme nejméně 6 šálků vody. Rýži propláchneme v cedníku s jemnými oky pod tekoucí vodou, abychom odstranili přebytečný škrob.
  2. Přidáme rýži do vroucí vody. Podle potřeby snížíme teplotu, aby nedošlo k přetečení, ale udržujeme stálý var. Vaříme nezakryté 30 minut.
  3. Slijeme zbývající vodu z vaření a vrátíme rýži do hrnce. Hrnec přikryjeme a necháme rýži 10 minut odpočívat mimo zdroj tepla. Rýži načechráme, podle potřeby dochutíme a podáváme.

Kategorie:

Přílohy | Rýže
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang