Nejlepší recept na hovězí chilli

FazoleHlavní jídlaHovězí masoLuštěninyMaso

Byť je seznam ingrediencí na toto chilli con carne poměrně dlouhý, výsledek rozhodně stojí za to. Připravte si to nejlepší hovězí chilli, jaké jste kdy jedli.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba vaření: 2 hodiny 15 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 červená paprika nakrájená na kousky
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • 2 červené papričky jalapeňo nakrájené na kousky
  • 4 mleté stroužky česneku
  • 1,2 kg libového mletého hovězího masa
  • 1/4 šálku worcestrové omáčky
  • špetka česnekového prášku nebo dle chuti
  • 2 kostky hovězího bujónu
  • 1 plechovka nebo láhev světlého piva
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 plechovka ohněm opečených nakrájených rajčat
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 2 lžíce chilli prášku
  • 2 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce omáčky chipotle
  • 2 a 1/1 lžičky sušené bazalky
  • 1 a 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 plechovky tmavě červených fazolí
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého kmínu

Postup

  1. Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejeme olej. Na rozpáleném ohni orestujeme cibuli, papriku, česnek, chilli papričku a papričky jalapeňo, dokud nezměknou.
  2. Mezitím rozehřejeme velkou pánev na středním plamenu. Na rozpálené pánvi vaříme a mícháme hovězí maso 5-7 minut, dokud nezhnědne a nerozpadne se.
  3. Přidáme worcestrovou omáčku a česnekový prášek. Na hovězí maso rozdrobíme kostky bujónu a přilijeme pivo. Pokračujeme ve vaření 3 minuty dokud se tekutina nezačne vařit, přičemž seškrabujeme připečené kousky ze dna pánve.
  4. Směs hovězího masa vmícháme do směsi paprik. Vmícháme drcená rajčata, nakrájená rajčata, rajčatový protlak a víno. Dochutíme chilli práškem, kmínem, hnědým cukrem, chipotle omáčkou, bazalkou, paprikou, solí, oreganem a černým pepřem.
  5. Přivedeme k varu a snížíme teplotu na středně nízkou. Přikryjeme a za občasného míchání vaříme přibližně 90 minut, dokud maso a zelenina velmi nezměknou a chilli se nerozvoní.
  6. Do směsi masa a zeleniny vmícháme fazole. Pokračujeme v dušení dalších 30 minut, dokud nejsou fazole horké.
  7. V kuchyňském robotu rozmixujeme zakysanou smetanu, koriandr a zbývající kmín do hladka. Směs zakysané smetany podáváme s hovězím chilli.

Tipy

  1. Pokud se vám nedaří chilli dostatečně zahustit, můžete do něj přimíchat kukuřičnou či hladkou mouku nebo kukuřičný škrob, čímž dosáhnete požadované konzistence.
  2. Hovězí chilli můžete jíst úplně samostatně nebo ho podávat s kukuřičným chlebem, rýží, pečenými brambory, nachos, zelným salátem nebo grilovanou kukuřicí.
  3. Pokud chcete chilli skladovat, zcela vychlazené ho zabalte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v ledničce až 4 dny.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang